Идва поредната безснежна зима 12.11 | 19:00

Следващата седмица ни чака серия от циклони

От Мая Александрова

Валежите ще бъдат често явление до края на седмицата. Те ще са слаби обаче. Ще има понижение на температурите в порядъка на 5-8 градуса и ще се движат в стойности около 12-13 градуса. Следващата седмица също ще преминава серия от циклони. Тогава ще бъде по-топло, но за сметка на това валежите ще бъдат малко повече от тези, които очакваме сега – по-проливни и в по-големи количества. Това съобщи в интервю за bgdnes.bg метеорологът Петър Янков.

По думите му снеговалежи в населените места в дългосрочен план може да има около 26-27 ноември. Той е категоричен обаче, че първите снеговалежи 100% няма да създават проблеми на обществения живот.

Според метеоролога температурите през последните дни са били рекордно високи за сезона и са били като за септември.

"Циганското лято можем да кажем, че вече завърши. То обикновено започва от Димитровден – 26 октомври, и може да продължи през целия ноември. Но тази година завърши някъде около 11 ноември. Вече настъпи един обрат във времето – влизаме в нормалните ноемврийски температури с повече облаци, мрачно време и есенни валежи, които са тихи и скучни. Вече трябва да се готвим за зимата. Може да кажем съвсем определено, че зимата дава една сериозна заявка за своето идване", коментира Янков.

По думите му не може вече да се случват толкова топли дни през тази година. "Досега имаше температури в Източна България от порядъка на 18 градуса, но те ще започнат да се понижават.

Средните температури, които се очакват, ще бъдат между 11 и 17 градуса. Твърдо след средата на месеца температурите вече няма да преминават 20-градусовата бариера. За разлика от Средиземноморието – южните части на Гърция, Испания и Италия, където тези високи температури ще продължава да ги има", посочи Петър Янков.

Той добави, че тази зима се очаква да бъде по-мека от нормалното, с температури близки до нормите, дори малко по-топли за декември, без сняг. Очакванията на синоптика са януари да бъде с по-ниски температури от нормалното, но отново без сняг. Повече сняг може да има през февруари и март.

Той коментира какво време може да очакваме по празниците.

"Не мога да говоря за Коледа, защото точни прогнози могат да бъдат дадени само до 15 дни напред. Така че времето за коледните празници може да се каже съвсем определено някъде около 5-6 декември. Сега се дават по-обобщени прогнози, като термините са в областта на климатологията – колко ще са средните месечни температури. Засега може да се каже, че сняг евентуално ще има по планините едва в края на декември, т.е. за Нова година. Така че очертава се един по-сух месец от нормалното, и то топъл", каза синоптикът.

Той подчерта, че времето ще е неприятно, ако няма сняг – най-вече за селското стопанство.

Водещи

Най-четени