Изследват нагласите: Защо българите не искат ковид ваксина? 06.11 | 17:19

Според доц. Михаил Околийски една от причините е лошата комуникационна стратегия

От iNews

”В момента провеждаме едно изследване на СЗО. Изследване на нагласите и поведението на българите относно Ковид-19 и в него се опитваме да разберем точните причини, поради които хора, които биха се ваксинирали, още не са го направили”.

Това обясни експертът "Обществено здраве" доц. Михаил Околийски пред Bulgaria ON AIR.

 

Според него причината е в комуникационната стратегия на властите.

 

"Не се направи стратегия за комуникация на риска още от първия момент. СЗО предостави насоки как се прави това стъпка по стъпка, но правителството тогава не пожела да разработи тогава такава стратегия", добави още той. 

 

На този фон около 10% от населението никога няма да се разболее от Ковид заради спецификата на човешката генетика, твърдят експерти. За останалите 90% се очаква тест, с който да се определя предразположеността за тежко боледуване.

 

"След година, година и половина ще има голям тест, който да обхваща страшно много неща в един тест обединено и тогава ще бъде времето, когато човек ще бъде сигурен че няма да го прекара тежко", заяви ръководителят на Лаборатория по Молекулярна Генетика към БАН проф. Георги Милошев. 

 

Учените изследват и защо хора, които нямат антитела, но са в непрестанен контакт със заразени – не се разболяват, изследването трябва да даде и рецептата за изработването на лекарство срещу Ковид-19.

 

Проф. Георги Милошев обясни, че техният геном ще бъде изследван за онези варианти, които им помагат те да не се разболеят и даже не произвеждат антитела.

 

Заради различията в генетиката на всеки човек, не може да се даде и категоричен отговор, кой имунитет е по-ефективен – този след преболедуване или след ваксинация. 

Водещи

Най-четени