Имало доста оплаквания от длъжници на банки 19.09 | 10:47

Това каза националният омбудсман Константин Пенчев

От Кремена Бедерева

Има доста оплаквания при мен от длъжници на банки. Това каза националният омбудсман Константин Пенчев в ефира на Нова телевизия.

"Но аз там компетентност нямам, там са търговско-правни отношения. Проблемът е, когато човекът остава и длъжник, и без жилище. Когато длъжниците имат съмнение за начина на промяна на лихвите и внасят жалбата си в съда, те не могат да спрат процедурите срещу тях от съда, тъй като съдът дава привилегия на банките. Аз съм сезирал Конституционния съд за това. Очаквам това решение да каже това дали е противоконституционно или не", уточни още той.

Омбудсманът съобщи още, че доста хора се оплакват от колекторски фирми. "Това, което ме притеснява е методите на събиране на задължения. Нямам данни на насилие, но има едни методи, които ни връщат в едни други времена, мутренски времена", смята Пенчев.

Проблемът е сериозен и прокуратурата трябва да обръща внимание на това, защото нараства една много неприятна тенденция.

"Хората, които са взели ипотечен кредит, за да си купят жилище, попаднаха в много неприятна пазарна ситуация. Когато преди три-четири години те са взимали парите, жилището им е струвало примерно 80 000 евро, сега вече то може да се продаде за половината от тази сума. Ипотеката обаче е за 80 000 евро и трябва да се изплаща. Дори да продаде жилището си, длъжникът вероятно няма да може да покрие дълга си и ще загуби имота си, без да е ликвидирал ипотеката. Но това са рисковете на пазара", допълни Пенчев.

Водещи

Най-четени