КЗП установи измама с продукт в сандвичите на верига 26.08 | 13:00

Фирмата влага топено сирене вместо кашкавал, грози я глоба до 30 бона

От Ростислава Иванова

Верига за бързо хранене предлага на пазара сандвичи с топено сирене, вместо с кашкавал, както е изписано на етикета на продукта. Това е установила Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от контролния орган.

Комисията е забранила на веригата ресторанти за бързо хранене, чието име не се споменава в съобщението, да заблуждава клиентите си, влагайки заместител на кашкавала.

От КЗК посочват, че глобата за такава заблуда по Закона за защита на потребителите (ЗЗП) е до 30 000 лв.

На ценоразписа, върху светещо табло и на витрината в обектите си, както и на своята интернет страница, търговецът назовава влаганата съставка "кашкавал”, отбелязват от КЗК. При документална проверка на фактурите от производителя обаче е установила, че артикулът е изписан като "топено сирене триъгълни парчета” или "триъгълни парчета” без подробно описание.

Върху представената пред контролния орган опаковка на продукта е записано: "Нарязано топено сирене. Триъгълни филийки.”, а на етикета на производителя върху кашона стои надпис: "Топено сирене”.

Очевидно става дума за несъответствие между посочения от производителя вид на продукта и начина на представянето му в ресторантите от веригата, констатират от независимата контролна институция.

Комисията счита, че невярната информация в рекламните материали за вида на влагания продукт, като част от съставките на различните сандвичи, заблуждава потребителите и е възможно да повлияе на решението им за покупка.

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени