КНСБ иска спешно свикване на НСТС 04.02 | 14:17

Трябва да има обсъждане на предложенията за промени в трудовото законодателство

От Мая Александрова

"Предложенията на работодателските организации за промени в трудовото законодателство са опит за флиртуване преди избори." Това каза пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изпълнителният комитет на КНСБ днес поиска спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На него синдикатите очакват да чуят позицията на правителството по отношение на предложенията на работодателите.

"Синдикатите искат да знаят дали оценката на правителството съвпада с тази на международните организации и европейските институции, които винаги са посочвали, че България не се нуждае от промени в трудовото законодателство", каза Димитров.

По думите му от този отговор зависи дали КНСБ остава в тристранния диалог, или няма смисъл от него.

"Ако правителството се вслуша в предложенията на работодателите, най-малкото е напускане на НСТС, ще има и протестни действия", посочи Димитров.

Той заяви, че КНСБ иска да знае и позицията на двете политически партии, които стоят зад кабинета, както и на опозицията, за предлаганите промени в трудовото законодателство.

"Всички синдикални организации ще обяснят на своите членове, че се предлага да се премахнат класовете за трудов стаж, получаването на шест заплати при пенсиониране и на 20 дни годишен отпуск на майките, а това значи, че някой иска да ви вземе парите от джоба", посочи Димитров.

Той заяви, че в КНСБ са изненадани от радикалния тон на част от работодателските организации и че на бял свят се вадят предложения, които са отхвърлени отдавна след експертни политически дискусии.

"Съмняваме се, че промените в трудовото законодателство са основен проблем за работодателите. В анкета на БСК от декември 2013 година се посочва, че основните проблеми пред икономиката са престъпността, корупцията, сивата икономика, административната тежест и достъпът до кредити", заяви Пламен Димитров.

Водещи

Най-четени