Кирил Домусчиев най-сетне проговори за кораба Верила с дрогата, изкара се света вода ненапита 17.01 | 14:00

Корабите по света масово се търсят от криминални структури и организации за превозването на наркотици по море, но ние нямаме вина за това - ще направим и вътрешни проверки, заяви бизнесменът

От iNews.bg

Председателят на КРИБ, собственик н Лудогорец, на редица фармацевтични предприятия, на фирми за боклук, на Български морски флот и на още куп бизнеси - Кирил Домусчиев, заяви пред журналисти, че най-вероятно ще бъде освободен корабът "Верила", в който през декември месец на ирланско пристанище бе установено, че превозва половин тон наркотици.

Плавателният съд е собственост именно на Български морски флот, което доведе до логични бъзици с Домусчиев.

Коментарът си бизнесменът направи, след като на пресконференция в БТА представи основните приоритети на КРИБ в АОБР.

"Корабът ще бъде освободен, всичко друго са спекулации. Компанията няма никаква вина, тъй като ако компанията имаше вина, корабът щеше да бъде конфискуван", подчерта той.

Домусчиев обясни, че няма нищо странно в казуса с кораба "Верила". Корабите по света масово се търсят от криминални структури и организации за превозването на наркотици по море. Това няма да бъде последният случай, в който се използва дадена компания от криминални контингенти, които са задържани, каза Домусчиев, който се надява, че ще се стигне до присъди за хората, качили наркотиците в кораба.

Вътрешни проверки по случая с "Верила" също се правят. Домусчиев се закани, че ще води дела за материалните и морални щети, нанесени му заради кораба. Екипажите се качват със свидетелства за съдимост, но не може да се установи дали са контактували с криминални организации, за да качи на борда на кораба толкова голям обем от наркотични вещества.

За Кирил Домусчиев е по-притеснителна ситуацията с кораба "Руен", заловен от сомалийските пирати в Червено море. Пиратите искат само паричен откуп и се водят разговори за съдействие от страна на правителството, Министерство на външните работи и международни организации и държави. Всичко е оставено в ръцете на преговарящия екип със сомалийските пирати.

Моряците са добре и са здрави, има контакти със сомалийските пирати, уточни Домусчиев.

Не е подценена възможността да има въоръжена охрана на кораба "Руен", тъй като още на следващия ден преди да бъде пленен корабът, е трябвало да има въоръжена охрана. "Просто го деляха 12 часа, а зоната, в която го плениха, е зона, в която никога не е пленяван кораб", каза още Кирил Домусчиев.

Водещи

Най-четени