Кислородът в болниците може да свърши до седмица 28.10 | 19:44

Още 154 души с коронавирус починаха у нас, а лекарският съюз критикува лекарите, които отказват да се ваксинират

От iNews

Кислородът за нуждите на болниците в битката с пандемията от коронавирус в България може да се изчерпа през следващата седмица. За това алармира Марин Димитров, изп. директор на един от най-големите производители на медицински кислород у нас и най-голям доставчик за болниците в страната.

"Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород. При 11 000 души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната ковид вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува", заяви той пред БНР.

Димитров подчерта, че към момента всички доставки се изпълняват и засега се работи на пълен капацитет за производство на медицински кислород.

"Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи", посочи още той.

ЛЕК СПАД

След черните рекорди във вторник и сряда, днес статистиката отбелязва за пръв път тази седмица намаление на новите случаи. След като вчера бяха обявени 6816 новозаразени - абсолютен връх за цялата пандемия, днес системата отчита 5643 нови случая. Това е намаление със 17%, но при 17% по-малко тестове - те намаляват от 50 356 на 41 613. Положителността на тестовете остава почти без промяна - 13,56% днес при 13,53% вчера.

Тези колебания вероятно ще се наблюдават и в следващите дни и се дължат на зелените сертификати - усиленото тестване за тях извади наяве скритата заболеваемост. В момента у нас се правят в пъти повече тестове от обичайното.

Броят на починалите остава висок и се увеличава спрямо предния ден - за изминалите 24 часа живота си изгубиха 154 българи (124 за предходното денонощие). 93,5% от жертвите не са били ваксинирани. Неваксинирани са и 86,99% от новите случаи.

Натискът върху болниците малко намалява - новите хоспитализации са 902, като за пръв път тази седмица падат под 1000 (в понеделник в болница влязоха 1379 души, а във вторник - 1107). Това обаче може да не е добра новина, а да се дължи на запълването на леглата. 90.8% от новопостъпилите в болница са без имунизация. Под болнични грижи в момента са общо 7473 души, 607 от тях - в интензивни отделения. 2225 са излекуваните пациенти.

Най-много са новите случаи в София - 1627. Следват Варна с 534, Пловдив с 474 и Стара Загора - 252. Кърджали, Смолян и Разград имат най-малко нови случаи - съответно 24, 35 и 42. Активните случаи в страната в момента общо са 90 543.

25 424 са новопоставените дози ваксина. Предния ден те бяха с около 900 повече. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл е 1 479 038. С бустерна доза са 15 370.

ЗАКЪСНЕНИЕ

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров коментира пред БНТ , че България доста е закъсняла с реакцията си, затова сега има големи проблеми. "Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза. Но практически от май до август не се говореше за ковид", заяви той. Според него не бива има чудене около въвеждането на зеления сертификат, след като страни от Европа почнаха да го изискват по-рано. Според Маджаров и лекарите най-после трябва да се съгласят, че следва да притежават документа. "Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя", коментира д-р Маджаров по въпроса за неваксинираните медици у нас. Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение, подчерта той.

ПЪРВИТЕ 7

"Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията. Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Именно в този период човекът има нужда от лекар - да го прегледа и успокои. Очевидно не водим войната правилно”, заяви пред Нова Телевизия пулмологът д-р Петър Чипев.  А според друг специалист - доц. Христо Хинков, има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден. "Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни той.

Водещи

Най-четени