Книгата на Петър Илиев, изследвана за плагиатство, е съкратена със задна дата 31.08 | 19:48

Една седмица след образуваната проверка за интелектуална кражба в Националната библиотека е депозиран екземпляр, датиран 2015 г. и с 80 страници по-тънък

От iNews

Книгата "Компетенцията на Народното събрание" на неуспелия кандидат-министър на ИТН Петър Илиев е "изтъняла" с 80 страници, след като за нея започна проверка по сигнали за плагиатство. Това разкри "Фейсбук"-групата "Правна лудост", в която членуват студенти по право и която първа публично обяви, че трудът на Илиев има идентични страници с по-ранна докторска дисертация на неговата колежка от Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова.

При разследването на групата на сайта на издателството книгата е фигурирала със съдържание от 698 стр. "И тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 стр. Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи", пишат от "Правна лудост".

Книгата на Илиев е издадена през 2015 г. от издателство "Нова звезда". Трудът на доц. Киселова е от 2008 г. и е на тема "Парламентарен контрол". В началото на месеца до ректора на СУ бяха подадени три сигнала по случая със съмнения за плагиатство, като сигналите идват от преподаватели от Юридическия факултет.

Илиев бе номиниран за правосъден министър в правителството, лансирано от ИТН веднага след изборите с премиер Николай Василев. След като партията на Слави Трифонов оттегли тази си идея, Илиев дори се спрягаше за човека, който ще бъде посочен да получи мандата за съставяне на кабинет. След като и този кабинет бе оттеглен, Илиев отново бе номиниран за министър, но този път вътрешен. ИТН обаче не стигна до сформиране на правителство.

Докато се спрягаше за министър Илиев даде неповторимо интервю пред Нова телевизия, в което наред с други запомнящи се фрази коментира сигналите за плагиатство така: "Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с някой друг – той се решава в съда”. Илиев каза, че не е чел страниците, които се разпространяват в медиите и свидетелстват за еднаквост. Той попита водещия Виктор Николаев дали е сигурен, че са взети точно от неговия труд. "Аз проблем с текста нямам, ако някой има, да си е заявил претенциите, това са 6 години", категоричен бе той и предупреди СУ много внимателно да прецени, преди да определи дали сигналите за плагиатство са допустими.

Водещи

Най-четени