Колегите на пострадалите в нефтохима в Бургас дариха кръв 18.12 | 09:47

44 служители са помогнали на мъжете

От Мая Александрова

44 служители на "Лукойл Нефтохим" Бургас са дарили кръв за пострадалите си колеги.

Това съобщи Маргарита Филкова, организатор кръводаряване в Кръвен център – Варна. По думите ѝ екип от кръвния център – Варна са били на място в рафинерията за акцията.

"Много кръв черпят пострадалите мъже и хората искаха да ни помогнат. Никога не е достатъчна кръвта, но с колкото можаха, ни помогнаха. За хора с изгаряния се прелива само плазма. От един дарител тя е максимум 150 милилитра. На ден са необходими по 2 литра плазма. Ние се справяме и затова работим, за да търсим кръводарители, но при изгаряния трябват и дарители. Благодарни сме на работниците от рафинерията, че ни помогнаха", каза специалистът.

Тя добави още, че нямат връзка с бургаския кръвен център.

"Кръвта ни идва от Шумен, Търговище, Силистра и Добрич. Болните са при нас и ние трябва да осигурим кръвта. Ако в Бургас има много желаещи да дарят кръв, ние можем да дойдем на място в БЧК-Бургас и да ги обслужим, за да не идват до Варна", каза Филкова.

Общо четирима мъже пострадаха при инцидента в рафинерията миналия петък. Причината бе токов удар.

Най-тежко пострадалият с 45% изгаряния остава във Военноморска болница – Варна в критично състояние. Другият работник – с 15% изгаряния, е в отделението по изгаряния към същата болница.

Единият мъж, който бе с 5% изгаряния и бе настанен в бургаската болница, вече е изписан. Другият – също с 5% изгаряния, бе насочен за лечение в клиника в София, припомня агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени