Крути мерки срещу АТВ гонките по дюните на Алепу 21.08 | 09:40

Ако бъдат засечени, нарушителите са заплашени от затвор до 5 години и конфискуване на превозното средство

От iNews

Институциите в Бургас вземат спешни мерки за безконтролно каране на АТВ-та върху дюните на Алепу. Реакцията е след репортаж на bTV.

От петък полицейски патрули обхождат неохраняемите плажове по Южното Черноморие, които попадат в защитени зони. Призовават и летовниците, станали свидетели на нерегламентирано каране върху дюни, да подават сигнал на спешния тел. 112.

Ако бъдат засечени, нарушителите са заплашени от затвор до 5 години и конфискуване на превозното средство.

По няколко пъти на ден и вечер полицейски патрули ще обхождат плажовете, които привличат любителите на високите скорости по пясъка. Но призовават и туристите за помощ.

"В повечето от случаите нарушенията се установяват на неохраняеми плажове, където единствените свидетели на подобен вид нарушения са летовниците. Аз лично ги определям като хулигански прояви, но законът ги определя като нарушения или престъпления, когато има данни", коментира Калоян Калоянов, директор, ОД на МВР-Бургас.

Последните случаи са от Алепу и Аркутино. Проверка на екоинспекцията не е установила увреждане на дюните.

"Оттук нататък законът ще се прилага в цялата строгост. Нарушителите трябва да знаят, че извършват нарушение, съгласно, което автомобилите им могат да бъдат отнети в полза на държавата или престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години лишаване от свобода", предупреди областният управител на Бургас.

Карането по пясъка извън защитените зони се наказва с глоба по два закона – за защитените територии и за устройство на черноморското крайбрежие. Те предвиждат глоби за каране на превозни средства върху Дюни, които могат да стигнат до 10 000 лв.

Водещи

Най-четени