Легендата на тв журналистиката Кеворк Кеворкян навършва 80 г. 11.09 | 15:00

Дори и след слизането му от екрана до ден днешен, големият журналист не спира да бъде будител

От iNews

Легендата Кеворк Кеворкян празнува достоен юбилей. Живата легенда на телевизионната журналистика в България Кеворк Кеворкян на 11 септември 2024 година празнува голям и достоен юбилей. Кеворкян става на 80 години.

Кеворк Кеворкян е роден на 11 септември 1944 година в Сливен. Родителите му са бежанци от Армения и са приютени в Града на стоте войводи.

На журналистиката той посвещава повече от половин век. Телевизионната си популярност Кеворкян получава, когато започва да води предаването "Обеден информационен дневник". Истинската му звезда обаче изгрява в програмата "Всяка неделя", стартирала на 7 януари 1979 година, а рубриката ѝ "Събеседник по желание" се превръща в истински феномен. Най-популярните личности не само у нас, но и по света сядат на стола срещу водещия и са по-откровени от всякога. Кеворкян не само ги провокира с въпросите си, но и включва зрителите, които също могат да питат гостите в студиото. А за финал събеседниците оставят една своя мисъл, написана собственоръчно от тях.

Дори и след слизането му от екрана до ден днешен, Кеворкян не спира да бъде будител, да громи фалша и арогантността на политиката и хората с власт. Богатата му и енциклопедична обща култура е еталон за всеки журналист, без значение дали е начинаещ или с опит. Независимо от трудностите, нервите и заплащането в бранша.

Безценни "кеворкизми":

Поне веднъж в кариерата си всеки би трябвало да драсне клечката и да запали собствената си клада.

Забравата е българската прокоба, а подмяната е нейната слугиня.

Интригата е по-търсена от истината, понеже е по-сочна, а и лигите ѝ не правят впечатление на никого.

Българската история се пише всяка заран наново. Предишните листове се откъсват и изхвърлят.

Днешният телевизионен занаят не е кой знае колко по-различен от сервитьорския.

Един натрапчив страх у мен: хората, които имат минало, си отиват. Идват напълно анонимни и безлични особи.

Автор: Антон СТЕФАНОВ, за в. "Филтър"

Водещи

Най-четени