Лекарите от Александровска болница искат пълна проверка на парите 18.05 | 18:44

Те настояват и за смяна на ръководството

От iNews

Лекари от Александровска болница публикуваха призив до Министерството на здравеопазването за "незабавни ефективни промени в управлението на болницата" заради проблемите с финансовото й състояние и сигналите за нарушения при вземането на решения от съвета на директорите. 

Сред участниците в подписката са светила като д-р Чавдар Еленков - управител на ДКЦ "Александровска", проф. Атанас Темелков - началник на Клиниката по анестезиология, доц. Манол Соколов - ръководител на катедрата по Хирургия, д-р Павлин Кемилев - главен лекар на Клиниката по очни болести, д-р Петя Хубенова - главен административен лекар на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, и др. 

Писмото им идва седмица след осветяването на сигнали за неправомерни решения при разпореждането с финансовите средства на болницата. Първите данни по този случай бяха оповестени от бивши депутати - Атанас Атанасов и Мая Манолова. Впоследствие се оказа, че сигнали са изпращани до бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и до настоящия служебен министър Стойчо Кацаров от доц. Александър Оскар. 

Оскар е началник на Клиниката по очни болести в "Александровска", като от 2017 г. досега е член на борда на директорите на болничното заведение. През март 2021 г. той отново е одобрен в конкурса за представител на държавата в борда на болницата. 

В сигналите си до Кацаров и преди това Ангелов той твърди, че в края на април 2021 г. е принуждаван да подпише протоколи от 14 заседания на борда на директорите, каквито не са провеждани, отбелязва lupa.bg.

Пред Би Ти Ви той съобщи, че тези протоколи включват одобрение на разходи по различни основания, чиято обща сума стига до около 30 милиона лева, но думите му бяха оборени от настоящия директор проф. Борис Богов. 

Един от протоколите е за заседание на 29 декември 2020 г., когато доц. Оскар не е бил в София. Той е поискал проекторешения с основания за извършването на разходите, но не е получил такива. На 18 май са му предоставили годишния финансов отчет, след като е настоявал многократно да се запознае с него. В отчета се твърди, че той е приет на 5 април от съвета на директорите, но лекарят отрича да го е виждал досега. 

Според данните от ГФО, цитирани от Александър Оскар, през последната година задълженията на болницата са се увеличили с почти 6 млн. лв., а просрочията - с почти 3 млн. лв.

 

 

Водещи

Най-четени