Министър Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка на майор Терзиев! 26.06 | 13:39

Предложих го за най-високата военна награда, заяви той

От iNews

Последните думи на майор Валентин Терзиев, записани в черната кутия, са: "Поразих целта, излизам от атаката". Аз не съм чувал записа, но ръководителят на авиобаза "Граф Игнатиево" казва, че гласът му е спокоен и умерен. Никой не си е помислял да стоварва вина върху майор Терзиев за смъртта му. Предложил съм го за най-високата военна награда. Това каза по bTV министърът на отбраната в служебното правителство Георги Панайотов.

Той потвърди, че вече е установен контакт със строителя на МиГ-29 във връзка с черната кутия.

"От тях очакваме отговор кой е производителят на черната кутия – Русия или Украйна. Няма лесен и труден вариант, който и да е производителят, ще работим с него. Ще се съобразим с условията, които ще постави производителят, защото той знае как да се запази кутията и информацията да бъде запазена", увери министърът.  

По думите му не е ясно защо бойната мишена не е приключила с падането.

"1200 метра е височина, в която може пилотът да се измъкне и да вземе решение, но нека да кажем, че става въпрос за непрогледна нощ. Не сме сигурни, че майор Терзиев е имал време да проследи къде се намира на нивото на земята, тогава командването на полета е трябвало да му каже къде се намира в този момент. Това не е пилотска грешка - нямаме такова заключение", отбеляза Панайотов. 

Междувременно съпругата на майор Валентин Терзиев Димитрина Попова остро разкритикува министър Панайотов в профила си във Фейсбук.

"Последните 13 секунди на пилота всъщност нямат никакво значение, министър Панайотов. Вече няма значение и височината на пускане на мишената, височината на елиминиране на целта, както и нарушените мерки за безопасност (и това е ясно). Нещата са много по-мащабни, далеч по-опасни и засягат доста по-високи етажи от командванет", написа тя. 

Водещи

Най-четени