НСИ няма да брои българите в чужбина 29.03 | 14:14

Инициативата е на ПП "Другата България"

От Елена Коцева

Националният статистически институт (НСИ) не е поемал ангажимент и не е давал съгласието си пред ПП "Другата България", за партньорство при преброяване на българите, които живеят в чужбина.

Това съобщиха от пресцентъра на НСИ като опровержение на съобщеното от ПП "Другата България" партньорство за преброяване на българите в чужбина.

Съгласно регламент на ЕК, преброяването се извършва само на територията на страната, като се преброяват живеещите постоянно в България, независимо дали са български граждани или не, припомнят от статистиката.

Преброяването на българските граждани, живеещи в чужбина, се извършва от статистическите служби на страните, в които те живеят.

Според съобщеното днес ПП "Другата България" започва кампания по интернет - "Да преброим другата част от България", а резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 29 май, на Световната среща на българските медии по света, в Амстердам. 

Целта на преброяването по думите на Божидар Томалевски - председател на ПП "Другата България", е да се локализират и идентифицират българите по света, които според него са над 3.5 милиона. Преброяването става единствено по интернет на адрес www.iniesme.bg.

Желаещите да се включат в инициативата трябва да попълнят личните се данни и да отговорят на единайсет въпроса, сред които: какво е гражданството им; в коя държавата живеят и от кога; дали поддържат връзка с България и колко често се връщат в родината си.

iNews припомня, че Националният статистически институт (НСИ) проведе кампания по преброяване на населението ижилищния фонд в Република България през февруари 2011 година. Първите резултати се очакват да излязат следващия месец.

Водещи

Най-четени