Над 200 деца бежанци се включиха в Детски панаир (СНИМКИ) 22.10 | 12:40

Децата имаха възможността да участват в петнадесет творчески работилници

От Беатрис Николoва

Децата бежанци от лагера в кв. "Овча купел" на възраст между 3 и 15 години се включиха в Детски панаир, специално организиран за тях. По време на мероприятието те имаха възможността да участват в петнадесет творчески работилници – по изобразително и приложно изкуство, архитектура, музика или наука. Детският панаир стана възможен и благодарение на Държавна агенция за бежанците, Български червен кръст и ВКБООН. Деца – доброволци от ливанското училище в София "Джубран Халил Джубран", също се включиха активно в инициативата.

"Това, което се случи в рамките на събитието, ме изненада много приятно. Децата ни очакваха с нетърпение, включиха се с готовност още в подреждането на ателиетата, а после и в нашите инициативи. Събитието се превърна в един общ празник, в който участваха и млади, и стари", споделя Станка Желева, председател на фондация Изиарт, която организира празника.

"За мен беше много интересно да видя как деца от съвсем различна култура реагират в тази ситуация – например в ателието по макиаж те не искаха да ги рисуваме като спайдърмен или принцеса, като обикновени деца, а искаха знамената на тяхната родина, да се изписват имената на градовете им, някои от които вече не съществуват, а някои от децата пожелаха да им нарисуваме българското знаме. Това е много показателно, че на тези деца им е откраднато детството и имат нужда от нашата съпричастност", допълва Желева. 

Водещи

Най-четени