Нечувано! Природозащитниците били екстремисти и рекетьори?! 16.06 | 18:05

Огорченото правителство рече: Природозащитниците са с екстремистки искания, кметовете били пасивни, Законът за горите бил прекрасен, а от малките общини – в планината за гъби

От Филипа Тодева

Недоволството на еколозите е използвано с политически или екстремистки искания и донякъде е било в услуга на организираната престъпност и това всъщност е била целта. Това каза пред журналисти в Царево министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде Радио "Фокус”.

Според Цветанов на протестите имало провокатори и в подобни ситуации полицията се стреми да бъде много гъвкава и предпазлива. Той заяви, че протестът в столицата се е провел незаконно. Има нарушаване на обществения ред с блокиране на пътни артерии и затова полицията е направила всичко възможно, за да изтласка тези хора – "да ги изтласка, но не и да посяга”.

По думите му полицията се стреми с демократични способи да регулира процеса. 

Разпространи се и съобщение за контрапротест на хора, подкрепящи Закона за горите. Инициативен граждански комитет на жители на Банско и Разлог определи протестите на природозащитниците срещу Закона за горите като "екологичен рекет".

Те разпространиха до медиите съобщение, че граждани от Банско и Разлог излизат на протест под надслов "Да спрем екологичния рекет” в неделя, 17 юни, от 13:00 часа, в Симитли, на разклона на Банско.

В съобщението до медиите се казва - "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета"

Междувременно от Националното сдружение на общините съобщиха, че подкрепят промените в Закона за горите, което обаче не попречи на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да ги обвини в пасивност. Министърът заяви, че прирастът на горите бил извън контрол и обвини кметовете, че са останали безгласни, пък законът бил направен заради тях.

"Инвеститорите не са термити – няма да отидат да изсекат тези гори. Никой няма да си купи тиган за десетки милиони. Промяната на предназначението струва страшно много пари. 35 милиона лева за цялата концесионна площ на Банско – кой луд инвеститор ще отиде”, попита министърът и допълни: "Едва ли ще се намери луд инвеститор, или хазартен, който да даде за промяната на предназначението за една ски-писта средно 35 милиона лева. От 3 години съм министър. Не съм подписал нито една промяна на предназначение на терен за ски съоръжение. Защо – защото за тези три години не се намери луд да поиска”.

Той смята, че правителството си е получило наказанието за опит да направи добро. "Причината за тази поправка не е Цеко Минев, а тези общини, които можеха в това да видят алтернатива за развитие, за просперитет. Заради пасивността, заявявам и от името на правителството – ние с този закон повече няма да се занимаваме”, каза още той. Ясно е, че депутатите ще решават.

"Премиерът каза много ясно – смятахме, че лобираме в името на зимния туризъм, на тези малки общини. Тях обаче ги няма в дебата. Ами тогава – да излизат в планината за гъби. Когато ходят в гората, да ги е страх от мечки. Правителството няма да участва в този дебат в парламента. Ние сме казали каквото трябва”, добави още той.

Но побърза да уточни, че законът не отива в кошчето. "Ветото на президента го връща за ново обсъждане. Правителството не се отказва от закона, но оставяме дебатите. Участвайки ние в дебатите, веднага започват съмненията, че защитаваме нечии лобистки интереси”, каза той. Найденов твърди, че прекрасното намерение, каквото по думите му е Законът за горите, ще се забави, а в кабинета били огорчени.

Водещи

Най-четени