Николай Денков би приел да е министър в кабинет на Петков и Василев 17.11 | 17:29

В цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени, смята образователният министър

От iNews

"Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени”. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката Николай Денков в отговор на въпрос дали би приел да стане министър на образованието в следващ редовен кабинет.

"С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси”, посочи Денков. Той каза, че това, което е чул като анонс за разговорите с коалиционните партньори, които предстоят, е, че първо трябва да се обсъдят темите, приоритетите, и тогава да се види кой може да ги изпълни.

"Нека видим какви ще са темите. За мен това в момента не стои като тема изобщо. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни”, коментира Денков. Той подчерта, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.

Тестването на учениците

По отношение на тестовете за коронавирус и връщането на децата в училище министър Денков каза, че в цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори, родители, за да се случат планираните промени.

"Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен - приоритет са първи-четвърти клас”, подчерта министърът. Той информира, че за тях тестове има, осигурени са до края на следващата седмица.

По думите на министъра за големите ученици, когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. "Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки”, каза министър Денков.

Според него въпросът не е в средствата - такива имало. "След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това, организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия те са вече във всички училища”, уточни служебният министър на образованието.

Водещи

Най-четени