Никулден е! Иде зимата 06.12 | 07:14

Празнуват банкери, моряци, овчари и всички именници

От Елица Елефтерова

Днес православната църква отбелязва един от най-обичаните и почитани светци – Николай Мирликийски Чудотворец. Никола означава Побеждаващ.

Свети Никола се е родил през втората половина на III век в ликийския град Патра в знатно семейство. Чичо му е бил епископ на града и е приел св. Никола в храма. Никола е сред светците, които са починали в признание и без мъченическа смърт.

Св. Никола е свързван с многобройни легенди, сред които най-популярна е тази за спасението на три бедни момичета, които са били омъжени с пари, подхвърлени от светеца на бедния им баща. Оттогава почитат св. Никола като закрилник на дома и имота. От тук се заражда и образът на Дядо Коледа като белобрад старец, раздаващ подаръци.

Никулден обаче е празник и на моряците, а легендата, която свързва светията с покровителството на моретата, стихиите и моряците, идва от легендата, че когато тръгнал на поклонение в Божи гроб, в морето се разразила страшна буря и един моряк паднал от върха на мачтата, светецът обаче му помогнал и укротил морето.

Всички дела на светеца до смъртта му през 342 г. са целели да умиротворяват, закрилят и да дават изцерение. Светецът е погребан в катедралата на гр. Мир и много бързо сред вярващите се разнесла мълвата за благовонно миро, което оросявало мощите му и от което хората получавали изцеление. През 1099 г. мощите му са пренесени в Италия в гр. Бари, където се намират и до днес.

Никулден в народните вярвания

В народното поверие св. Никола често е наричан Стари св. Никорла – юнак, който е можел да заповядва на морето, ветровете и водите. В представата на хората той е бил надарен със свръхчовешка сила, с крила, с които е прехвърчал над морето. В същото време обаче е можел люто да се сърди и да пусне заключените в една пещера ветрове и да изпраща страховити бури. Свети Никола е господар на зимата, снега и ледения вятър.

Светецът е християнизирана версия на почитта към добрия дух – прародител, закрилник на дома и фамилията. Светията е патрон на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците. В народните нагласи светецът не само лекува, но може и да разболява. В същото време той помага и на девойките да се задомят.

Заради силната почит към светеца той има два празника през годината – Летни Св. Никола (празнуван на 9 май) и зимния св. Никола – Никулден.

Тъй като светецът пази и от крадци и мошеници е възприеман и като закрилник на търговците и банкерите. На този ден също така се освещава и всеки нов дом, а новодомците колят курбан и редят тържествена трапеза.

В миналото на Никулден се виели празнични хора, на които момците избирали невестите си.
1129573
Повери гласи, че момата, която иска да се задоми сутрин рано трябва да се помоли на светеца и да остави пред иконата му цветя и дарове.

На Никулден жертвеното животно е задължително риба – шаран. Според поверието това е заради легендата, която разказва как той е спасил от потъване кораб, като е запушил пробойната му с риба.

Трапезата на Никулден

В отделни региони на страната главата на рибата се яде на следващия ден. Кръстатата кост от главата на шарана пази от всякакви лоши магии. Вярва се, че е лековита при главоболие и други болести. Рибарите оказват специална почит на светеца – първата уловена през деня риба се изяжда още на брега.

По традиция трапезата се реди вечерта, като в миналото на нея са присъствали само мъже.

Когато се приготвя шаранът, люспите не бива да падат по земята и да се стъпва върху тях. Костите и люспите се изгарят или се заравят в земята.

Смята се, че празникът бележи началото на същинската зима. Студеният Никулден предвещава здрава и плодотворна година, ако пък на празника се появи скреж, то през годината ще има добра реколта от зърнени култури. 

Водещи

Най-четени