Около 1 млн. българи остават без телевизия 23.09 | 11:29

След цифровизацията много села ще се окажат без телевизионен сигнал

От Елица Елефтерова

Между 350 000 и 1 милион българи може да останат без телевизия от 1 октомври. Това съобщи в фира на БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Причината е, че след цифровизацията много села ще се окажат без телевизионен сигнал. Все още не са ясни районите, в които цифровият сигнал няма да се приема. Веселин Божков призова да се направят законодателни промени, с които да се осигури стопроцентово дигитално покритие.

Божков открои три главни въпроса около цифровизацията.

Първият е свързан с освобождаването на спектър – досега не е освободен спектър за втората фаза на цифровизацията. Вече са отпуснати първите 29 млн. лв., които ще бъдат дадени на Министерството на отбраната, за да се освободи ресурс и да започне втората фаза от цифровизацията.

Оказва се, че много хора, които са в по-отдалечени места на страната, се притесняват, че ще останат изолирани и след 30 септември, когато спре аналоговият сигнал, може да останат без връзка със случващото се в страната.

В това положение се намират близо 350 хил. граждани. В момента това са едва 5% от хората, а за втория мултиплекс тези хора ще са 15% от всички, или около 1 млн. души няма да могат да хващат цифровия сигнал, посочи той.

Друг проблем е, че ако днес имаме до 85% покритие на цифровия сигнал, не се говори за това този процент да бъде доразвит в близко бъдеще, коментира Божков. По думите му това не стои като задължение на мултиплекс операторите и затова се налага да бъдат направени законови изменения.

Водещи

Най-четени