Осъден на смърт излиза от затвора след помилване 09.09 | 16:29

Той първо е помилван на доживотен затвор, а после съдът заменя наказанието с 30 години затвор, които той вече е изтърпял

От iNews

След помилване и поради отмяна на наказанието един от последните осъдени на смърт в България излиза от затвора след над 30 години, прекарани като лишен от свобода. За случая разказва в. "Сега". Това е първият случай на осъден на доживотен затвор без право на замяна, който е помилван.

66-годишният мъж е осъден на смърт за съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г., след като върху изпълнението на това наказание вече има наложен мораториум. През 1999 г. наказанието му е заменено на доживотен затвор без право на замяна с указ на вицепрезидента, както се случва с всички осъдени на смърт.

През 2012 г., когато вече е изтърпял 22 години от наказанието си, 18 от които е в изолация при специален режим, той моли президента да бъде помилван на доживотен затвор. По това време вицепрезидент е Маргарита Попова. В доклада на ръководената от нея комисия е записано, че случаят е проучван половин година, като изследването е показало, че има устойчиви положителни промени в личността на осъдения.

"Този осъден рязко се различава от останалите осъдени на доживотен затвор със и без замяна и на дългосрочно лишаване от свобода. Профилът на този осъден разкрива успешност на корекционния процес, каквато се достига изключително рядко дори при осъдени за подобни престъпления на много по-кратки срокове лишаване от свобода, отколкото осъденият фактически е изтърпял", пише още комисията и препоръчва осъденият да бъде помилван. В началото на 2013 г. наказанието е заменено с доживотен затвор, което му позволява да иска от съда и предсрочно освобождаване, когато изтърпи 30 години от наказанието. Наскоро Окръжният съд в Стара Загора замени доживотната му присъда с 30 години затвор. Тъй като осъденият вече е изтърпял 30 години и 10 месеца, замяната на практика означава, че той излиза на свобода.

 

Водещи

Най-четени