От Първомай започват празниците на виното 05.02 | 13:10

Месец февруари е времето, когато се зарязват лозите

От Елена Коцева

Месец февруари е времето, когато се зарязват лозите, а лозари и винари почитат светеца си - Св. Трифон.

Като покровител на лозята той е известен само на Балканите и най-вече там, където живеят българи и гърци.

От Първомай започват празниците на виното тази година.

Като един от най-развитите лозарски райони в Тракийската низина общината ще отбележи  празника с богата фолклорна програма, със

задължителния Конкурс за най-добро домашно вино, а кулминацията е масовата дегустация на вина на гостуващи и местни винарски изби.

Организаторите са община Първомай и местното читалище "Св. св. Кирил и Методий" с участието на винарски изби от Асеновград, Хасково, Първомай.

За приза тази година се състезават 18 винари от цялата община, а оценката ще я дава компетентно жури от енолози и технолози от големите винарски изби от региона. Най-тежката дума обаче имат всички жители и гости на Първамай, за които винарите ще осигурят по чаша от елексира.

Масовата дегустация ще се извърши под зоркия поглед на традиционните кукли Маламка и Тоско.

Специален гост ще бъде отново самият бог Дионис, който с тога и скиптър ще даде напътствия на винарите, ще благослови лозята за берекет и ще връчи наградите на отличените вина.

Отвъд бита и поминъка виното присъства в митологията, религията, изкуството и литературата, то е предмет на модата. Но най-вече - виното е част от ежедневието и то не само на българина.

Водещи

Най-четени