От днес тръгват засилени проверки на вносните яйца 23.03 | 13:49

По-голямата част от пилешкото и свинското у нас е или чиста контрабанда, или незаконно се предлага като прясно охладено

От Ростислава Иванова

От днес яйцата влизат в списъка със стоки с висок фискален риск, които се внасят у нас, включително и от ЕС. Вносните доставки на яйца вече са обект на засилен държавен контрол – митнически, ветеринарен и данъчен, при влизането им в страната и движението им до крайната цел.

Това обявиха от Агенцията по бедопасност на храните по време на дискусия в защита на родното производство от нелоялната конкуренция на вносните суровини и преработени храни. Форумът бе организиран от Съюз "Произведено в България" и на него присъстваха земеделският министър Десислава Танева, представители на Агенцията по храните, НАП, министерството на икономиката и на браншовите сдружения на производители и преработватели на земеделски стоки.

Участниците обсъдиха наложителните спешни мерки за повишаване на конкурентноспособността на българските земеделски продукти на обединения пазар. Сред основните превантивни действия е сериозния държавен контрол на потенциално рисковите за нарушения вносни храни, които убиват родното земеделие.

Сред тях са още вносното говеждо, свинско и птиче месо, захарта и зърното и др. Засилените междуведомствени проверки от мобилни групи върху тях още от границата и по целия им в страната се прилага повече от година. Въпреки това по данни на организациите на свиневъдите от общо консумираните у нас годишно 200-210 хил. тона свинско месо, 60 000 тона е контрабанда, а още толкова замразено месо се предлага като прясно охладено в търговските вериги. "Това е в резултат на лошата политика на държавата", заяви Румен Караманов от браншовата асоциацията и предложи конкретни промени в нормативната база за вносното свинско, за да не конкурира нелоялно родната суровина. Производителят сигнализира за внос на опасно за здравето свинско от Испания.

Председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Стоименов пък обяви, че голяма част от вноса на яйца е полски, но идва през Чехия, което е сигурен знак, че някъде по пътя се подменят документи. Той препоръча да се купуват български яйца като доказано безопасни, тъй като нашите птици се ваксинират срещу салмонела.

Животновъдите настояват за по-засилен контрол на месото и млякото в големите търговски вериги, които са основните разпространители на нерегламентирани евтини доставки от ЕС и други страни.

Междувременно към агроведомстовто ще заработи Консултативен съвет по храните към агроминистерството с участието и на експерти от министерството на здравеиопазването и финансите. Целта е заедно с браншовите организации да бъде изготвен нов Закон за храните, обяви агроминистърът Десислава Танева.

Водещи

Най-четени