Още протести. Този път срещу винетките 12.11 | 20:47

Недоволни срещу увеличаването на цените се готвят да блокират пътища и шествия в София

От Кристиан Костурков

Нови два протеста се заформят в България. След недоволството на полицаите, собствениците на казани за ракия, библиотекари, тексиметрови шофьори, служители на музеи и библиотеки, сега и шофьорите излизат да улицата. Повод за поредните протести е вчерашното решение на правителството да увеличи с 50% цените на винетките. Във Facebook в момента се организират паралелно два протеста. Единият ще се състои на 17 ноември. Все още не става ясно къде ще се състои демонстрацията и дали ще бъде на едно място или в различни точки. Организаторите обаче плашат с блокади.

В страницата във Facebook е публикувано обръщение до всички кметове в България, до шефа на АПИ, до регионалния министър, до министър председателя, до КАТ, до МВР и до медиите. "Уведомяваме ви, че от 17.11.2015 година в България ще бъдат правени Блокади до окончателното, връщане на старите цени на винетките, които и без това не струват това за което плащаме. Блокадата ще спре тогава, когато върнете старата цена!", пише в него. Инициативата вече събира популярност, ако се съди от коментарите и публикациите. Хората масово обявяват подкрепа и участие в инициативата. Много от коментарите припомнят думите на регионалния министър Лиляна Павлова от 17 май т.г., че винетките няма да поскъпват и вчерашната новина, че цените се вдигат.

В същото време в друга страница се организира национален протест, който ще се проведе на 28 ноември. Сборният пункт ще бъде в 13 ч. пред НДК, а след това демонстрантите ще направят шествие до Народното събрание. "Нека този път бъдем единни. Да прекратим деспотичното отношение на властимащите. Нека разберат, че суверена е народът и последната дума е нашата! Не може винетка да струва 150лв. при минимална работна заплата 360лв., а винетка в Швейцаря, която е на светлинни години пред нас по отношение на стандарт на живот, да струва по-малко. Време е да си отворим очите...", пишат организаторите. До момента към този протест участие са потвърдили 4400 човека, още 7600 проявяват интерес, а поканените да се включат са 39 хил.

Водещи

Най-четени