Падат ограничителните мерки за шапа 01.07 | 14:24

Забраната за търговия се вдига за областите Сливен, Варна, Шумен, Хасково, Ямбол и Кърджали

От Петя Михайлова

Отпадат ограниченията от областите Сливен, Варна, Шумен, Хасково, Ямбол и Кърджали във връзка със заболяването от шап по животните, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Днес Европейската комисия официално е публикувала решението относно някои защитни мерки срещу болестта шап в България, с което се намаляват зоните, на които са наложени ограничителни мерки в нашата страна.

С това се вдигат рестриктивните мерки и забраните за търговия от областите Сливен, Варна, Шумен, Хасково, Ямбол и Кърджали. Рестриктивни мерки ще продължат да се прилагат до 30 септември само на територията на три общини в област Бургас - общините Царево, Малко Търново, някои населени места на община Средец и по-слаби ограничения за Созопол и Приморско.

Намаляването на териториите с ограничителни мерки ще доведе до редуциране на икономическите загуби за производители, преработватели и търговци, посочват от МЗХ.

Предприетите от министерството, Българската агенция по безопасност на храните в сътрудничество с другите служби на държавата мерки за спиране на болестта са били навременни и адекватни, като основната им цел е била ограничаване разпространението на заболяването и минимизиране на загубите на нашите животновъди. Благодарение на тези мерки това силно заразно за животните заболяване е ограничено само на територията на три общини в Бургаска област и е договорено вдигането на забраната с Европейската комисия, пише в съобщението.

iNews припомня, че за периода от 9 януари до 9 май т.г. в област Бургас бяха констатирани 11 огнища на шап, като всички се намират на около 10 км от границата с Турция. Унищожени са 2427 животни.

Епидемията от шап започна от село Резово, област Бургас. Тогава заразата беше пренесена от турски биволи, които са били на обща паша с животните от селото. След това обаче повече от два месеца периодично се откриваше по някое огнище в страната.

Водещи

Най-четени