Пожарникари и полицаи излизат на протест 13.02 | 13:39

Те са недоволни от приетия бюджет в частта му за МВР, както и от неяснотата около идеите за вадене на Пожарната от вътрешното министерство

От iNews

Синдикатите в МВР излизат на протести следващата седмица. Те са недоволни от приетия бюджет в частта му за МВР, както и от неяснотата около идеите за вадене на Пожарната от вътрешното министерство.

Два от синдикатите в МВР – "Огнеборец" в Пожарната и Синдикалната федерация на служителите, са взели решение следващият уикенд да протестират.

Според синдикат "Огнеборец" в частта си "Персонал" и "Капиталови разходи" бюджетът ощетява служителите, а освен това има много неясноти около идеите за изваждане на Пожарната от системата на МВР.

В същото време най-големият полицейски синдикат съобщи, че законопроектът за държавен бюджет на Република България за 2022 година по никакъв начин не отразява конкретните потребности на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират достоен труд и заплащане на служителите в МВР.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация  на служителите в МВР.

"В последните 4-5 години това ще е първата година, в която в проекта за бюджет не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите в МВР, и то имайки предвид и дисбаланса между възнагражденията в някои от структурите на сектор "Сигурност", имайки предвид и сериозното натоварване, на което беше подложено МВР и служителите му през миналата година".

 

Протестът, организиран от синдикат "Огнеборец", ще се състои на 19 февруари, събота, от 12 часа на площад "Независимост".

Демонстрацията на Синдикалната федерация  на служителите в МВР е насрочена за 20 февруари, неделя, от 13.30 ч. пред сградата на Народното събрание.

Водещи

Най-четени