Половин милион абонати без ток в снежния ад 17.01 | 16:39

Министър Теменужка Петкова увери, че в максимално кратки срокове авариите в електрозахранването ще бъдат отстранени

От iNews.bg

Заради обилните снеговалежи 450 690 абонати в страната са без електрозахранване. Екипи на трите ЕРП-та и ЕСО работят активно за отстраняване на авариите. Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя изнесе актуални данни за към настоящия момент за причинените от климатичната обстановка аварии с енергоснабдяването за страната.

На територията на EVN без електричество са 160 населени места или общо 147 000 абоната. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без ток. На територията на област Смолян без електрозахранване са 38 населени места.

На територията на ЧЕЗ - 400 населените места са с прекъснато електричество или общо 183 690 абоната. Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места нямат ток, а на територията на област Монтана са 56 селища.

На територията на ЕНЕРГ ПРО без електрическо захранване са 397 населени места или 12 000 абонати. Най-тежко е положението обаче в области Шумен, където без ток са 68 населени места, в област Търговище - 67 населените места, както и в област Велико Търново – 118 населени места, каза Петкова.

Министърът е в област Враца и пътува съм село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

"Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места. Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция "Пътна инфраструктура” ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от МВР. Надявам се с общи усилия да овладеем положението. Работим активно по отстраняване на авариите. Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло”, увери енергийният министър.  

Водещи

Най-четени