Почина наследникът на Симеон княз Кардам Търновски 07.04 | 15:25

Първородният син на бившия български цар и премиер напусна света след 6 години на легло заради катастрофа

От iNews.bg

След близо 6 години на легло заради тежка автомобилна катастрофа днес в в Мадрид почина княз Кардам Търновски, съобщиха от семейството. Кардам бе първородният син на Симеон Сакскобургготски, бивш цар на България от 1943 до 1946 г. и експремиер на страната в периода 2001-2005 г.

Кардам е починал в 11.30 ч. в мадридската болница "Санчинаро", става ясно от прессъобщението.

Кончината му настъпи в резултат на белодробна инфекция, причинена от дългогодишното му обездвижване. Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 г., от която не успя да се възстанови.

До леглото на Княз Кардам в последните мигове са били неговите родители Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита, неговата съпруга Княгиня Мириям, Княз Константин Видински и Княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството.

Кардам Скскобургготски е роден на 2 декември 1962 в Мадрид. Той е княз Търновски и в качеството си на първороден син на последния български цар Симеон Сакскобургготски, се явяваше и негов престолонаследник и глава на българската царска фамилия.

Кардам завършва философия и международна икономика в университета Кларк. Получава степен по селскостопанска икономика. Причината да избере именно тази професия е, че България е предимно земеделска страна преди напускането на страната от неговия баща като дете през 1946 г.

Първоначално престолонаследникът се установява да живее в Буенос Айрес, а след това се премества в САЩ, където работи като агроикономист. По-късно княз Кардам става търговски директор на телекомуникационна компания "Телефония мовилес интерконтинентал", ген.-директор на проекти UMTS.

На 11 юли 1996 година княз Кардам се жени за испанската благородничка Мириам Унгрия и Лопес (р.1963). Княгинята завършва история на изкуството и специализира гемология. Работи в областта на дизайна на бижута. Венчавката им се извършва в православната църква "Св. Св. Андрей и Димитър" в Мадрид. Те имат двама сина - княз Борис Търновски (роден на 12 октомври 1997 г.) и княз Белтран Търновски (роден на 7 април 1999 г.).

 

 

Водещи

Най-четени