Приета е Национална карта на социалните услуги 07.08 | 19:45

Чрез нея се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет

От iNews

Правителството прие Националната карта на социалните услуги , чието създаване е регламентирано в Закона за социалните услуги (ЗСУ). Чрез нея се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет.

С приемането на документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план  с цел да осигури равен достъп до тях на всички хора , които се нуждаят от подкрепа. В Картата са включени всички социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, за които се осигурява финансиране от държавния бюджет, и се определя максималният брой техни потребители.

Документът е разработен и консултиран на общинско, областно и национално ниво и е съгласуван в съответствие със  Закона за социалните услуг и и Наредбата за планиране на социалните услуги. Националната карта се базира на извършените от общините анализи относно потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се 07 август 2024 г. 21 финансират от държавния бюджет, и на предложенията им за тяхното планиране.

Документът е изготвен от Агенцията за социално подпомагане след анализ на потребностите от социални услуги на национално ниво. Чрез Картата в центъра на процеса на планиране се поставят реалните нужди на хората.

Предвижда се  общините  да имат водеща роля за осигуряване на минимален пакет от социални услуги на областно и общинско ниво. По този начин ще се подобри достъпът до социални услуги и ще се създадат условия за по-ефективно социално включване на хората от уязвимите групи.

Водещи

Най-четени