Природозащитници бранят с протести Черноморието 29.01 | 20:16

Стотици граждани тръгнаха на шествие в защита на българската природа

От Владислав Рашков

Стотици природозащитници излязоха на протест в центъра на столицата. Пред паметника Патриарх Евтимий и площад "Славейков" движението бе блокирано, като 10 трамвая останаха спрени, информира агенция "Фокус".

На място имаше засилено полицейско присъствие, а гражданите носиха плакати с надписи "Законите са за всички, Пирин – също”, "За природата”, "Общите блага не трябва да са частни”.

След това протестът прерасна в шествие и премина покрай Съдебната палата, а след това продължи по бул. "Цар Освободител" към СУ "Св. Климент Охридски".

Протестиращите настояват за повече гаранции при опазването на Черноморското крайбрежие. Тези искания гарантират дългосрочното опазване на останалите диви плажове в страната, дюни и крайморски степи, като Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между н.Шабла и гр.Каварна, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Карадере, Иракли-н.Емона, Поморийско езеро, Мандра-Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла” и резерват "Ропотамо”), Дяволското блато, р.Караагач-Корал.

"В началото на февруари в Министерство на околната среда и водите ще се разгледа предложение за промяна в плана за управление. Това предложение предвижда всички зони за туризъм, които представляват 60% от територията на парк "Пирин”, да могат да бъдат застроени. Ние няма да позволим това”, каза Андрей Ралев от Коалиция"За да остане природа в България”.

Във Варна над 80 природозащитници се събраха в градинката "Червения площад”.

В протеста са се включили хора от всяка възраст, включително и деца.

Гражданите изтъкнаха, че протестът е насочен към природата и ролята на държавата към нея. Хората носеха плакати с надписи: "Паша дере без бетон и газ”, "Протест”, "В България се краде и пере най-добре”, включително и карта на страната с надпис "Тотална разпродажба”.

Това е третият протест във Варна за месеца. Протестиращите настояват за промяна в законите и създаването на парк "Българско Черноморие”.

Шествието е организирано от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България”. Събитието е под надслов "Долу ръцете от природата”.

Исканията на варненците са същите като тези на софийските протестиращи.

Водещи

Най-четени