Проблемът с детските имунизации е решен, обяви здравният министър 06.08 | 15:55

Турция дари 100 000 ваксини, тръгва и кампания за ползите от тях сред родителите

От iNews.bg

Дарените от турското правителство 100 000 детски ваксини са пристигнали и имунизациите на всички български деца са подсигурени. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. "Имунизационният календар е ясен ангажимент на министерството и той ще бъде спазен", каза той, цитиран от БНР.

Министерството на здравеопазването поиска през юни от турските власти да осигурят ваксини за българските деца, след като нашите доставчици бойкотираха търга на здравното министерство. По думите на Москов фирмите са се опитали неуспешно да рекетират министерството за по-високи цени на ваксините, което са правили през всичките години. Той обяви, че докато е министър, доставчиците няма да извиват ръцете на държавата.

Дарените от Турция 100 000 максини са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Те са абсолютно същите, като тези, с които същата тази фирма е отказала да се яви на търг в България, заяви министърът.

Междувременно започва обявената от него преди дни мащабна информационна кампания сред родителите за необходимостта и ползата от имунизациите на децата. Това се налага заради увеличаващия се брой родители, които отказват да ваксинират малчуганите.

Москов посочи, че първо ще бъде направено проучване за страховете на родителите, а след това - с помощта на специалисти, ще се направи всичко възможно родителите да бъдат "размагьосани" от заблудите, че ваксините са опасни за децата.

Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите, каза пък зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. "Обратното означава да се върнем в Средновековието и към болестите, от които са измирали хиляди хора преди ваксините”, коментира Шарков.

 

 

Водещи

Най-четени