Протест и контрапротест пред Синода, докато избира нов Сливенски митрополит 12.03 | 13:50

До броженията се стигна след кончината на главата на Сливенската митрополия дядо Иоаникий на 9 януари тази година

От iNews

Два протеста се провеждат в момента в София. Те са в пространството между патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и сградата на Светия синод на Българската Православна Църква и съпровождат провеждащия се днес и утре избор на следващ Сливенски митрополит, предаде репортер на "Фокус".

Единият е от духовници, които подкрепят решението на Синода, който излезе с Наредба, че само митрополитите ще могат да избират глава на овдовялата Сливенска митрополия. Те са разпънали транспарант: "Ние подкрепяме Наредбата на Св. Синод". 

До решението се стигна след съмнения от страна на висшите духовници, че от Сливенската епархия се опитват да наклонят избора към определени кандидати.

Тази Наредба предизвика недоволство сред миряните като част от тях в момента също протестират точно там - пред сградата на Светия синод на БПЦ.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Пловдивският дядо Николай и Врачанският митрополит Григорий вече се разграничиха от взетото от колегите им решение.

В предаването на "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус" темата коментира и журналистът и историк Горан Благоев като нарече ситуацията "нагласена" и "грозен прецедент".

Припомняме, че писмо за подкрепа на агаполския епископ Йеротей за Сливенски митрополит изпратиха от Организацията за закрила на българските гражданите.  То е разпространено до медиите и адресирано до Светия синод.

Епископ Игнатий призовава за преустановяване на сегашния избор и нов, който да спазва каноните и практиката на Църквата.

До броженията се стигна след кончината на главата на Сливенската митрополия дядо Иоаникий на 9 януари тази година.

Водещи

Най-четени