Проучване доказва, че боят е антивъзпитателен метод 21.10 | 15:35

Шамарите към подрастващите пораждат агресия и желание за насилие към другите деца

От Лазар Тодоров

Ново проучване разкрива, че деца, които са възпитавани с използването на физическа сила, са склонни да бъдат агресивни към другарчетата си. Оказва се, че боят не е възпитателен, а дори поражда озлобление, предаде Reuters.

Изследователи от университета на Ню Йорк са установили, че децата, чиито родители ги бият на 5-годишна възраст, е по-вероятно да проявяват агресия и да нарушават правилата, когато са 9-годишни ученици.

Децата израстват с идеята, че могат да удрят връстниците си, за да получат това, което искат. Това е следствие от неспособността на децата да използват думите като средство за убеждение. Те не са научени и да водят преговори, за да постигат целите си.

Резултатите от това изследване допълват предишни проучвания за ефектите от родителската дисциплина. Методът с шамарите не е полезен и подходящ за подрастващите, а дори напротив - той моделира агресията като форма за разрешаване на проблемите.

Това изследване е проведено с участието на 1900 деца. Специалистите са установили още, че подрастващите, чиито родители упражняват насилие срещу тях, се справят по-зле на тестове за проверка на речниковия запас, допълва БТА.

Водещи

Най-четени