РИОСВ Бургас разпореди безплатен достъп до плажа Силистар 20.07 | 16:32

Изпълнението на предписанието обаче зависи от кмета на община Царево

От Ростислава Иванова

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас издаде предписание на кмета на община Царево да си влезе в правомощията и да осигури свободен достъп до плажа Силистар като разпореди освобождаване на пътя, водещ до пясъчната ивица. На ползвателят на земеделски земи, който е изпратил охранители, за да искат такса на туристите, трябва да бъде наложена санкция от 10 000 лв., посочват от РИОСВ в предписанието си до кмета на Царево.

Това съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

РИОСВ-Бургас изготви предписание до кмета на Царево за предприемане на мерки за осигуряване на достъп през общинските полски пътища, се посочва в съобщението на екоминистерството. От морската община обаче още не са издали заповед за премахване на незаконната охрана.

Миналата седмица експерти на регионалната екоинспекция са били на проверка на плажа и са установили, че ползвателят на частни земеделски земи – фирма "Зона Х" ЕООД, няма изискуемото по закон съгласуване с РИОСВ-Бургас. Имотите са разположени на територията на Природен парк "Странджа" и за извършването на всякакви дейности е необходимо съгласуване с РИОСВ. Незабавно до "Зона Х" ЕООД е била изпратена покана за съставяне на акт. Предстои и налагане на глоба в размер на 10 000 лв., посочват от пресцентъра на МОСВ.

При проверката е установено, че дружество "Зона Х" е представило в община Царево договор със собствениците на имоти за ползването на терените им. Съгласно договора наемателят ползва имотите за период 1.06 – 30.09.2015 г. и се задължава да ги експлоатира по предназначение като ги облагороди и огради с временни заграждения и обособи пътеки за по-лесно и удобно преминаване на хора и автомобили.

Общината пък има ангажимента да упражнява контрол върху всички дейности, които касаят достъпа до плажа и общинските терени.

Бургаската екоинстекция е подготвила и принудителна административна мярка на фирмата за спиране на дейността за обособяване на зона за временен престой на автомобили.

Туристи сигнализираха, че на един от най-красивите и все още девствени плажове по Черноморието ни – Силистар, частни охранители са им искали по 10 лв. такса, за да преминат пътя, водещ до плажната ивица. Отказалите да платят са били прогонвани и заплащвани с физическа разправа.

 

Няуколко дни по-рано охранителите са вземали такса на ръка от 5 лв. На превозно средство. Яките момчета били изпратени като частна охрана от собственика на терена. От вчера обаче незаконната такса е станала двойна.

Водещи

Най-четени