Родни плажове стават достъпни за хора с увреждания от догодина 21.09 | 16:59

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ

От iNews

Част от плажовете по Българското Черноморие ще бъдат определени като достъпни за хора с увреждания с решение на Министерския съвет. Те ще могат да ги ползват от януари 2026 г.

Дотогава трябва да бъдат създадени и осигурени всички технически и други условия и приспособления, предвидени с промени в Наредбата за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ и strategy.bg. Към ноември 2023 г. в страната има близо 31 000 възрастни с увреждания (ползващи чужда помощ) и 13 000 деца с увреждания.

"Достъпният морски" плаж трябва да осигурява безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа, по пясъчната ивица, до и вътре в морето, съблекалните, тоалетните и преместваеми обекти за бързо обслужване, както и до душовете, чадърите, шезлонгите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, които трябва да са изградени по подходящ начин за хора с двигателни затруднения.

Концесионерът или управляващият ползването на плажната ивица трябва да осигури предоставянето на плажни инвалидни колички и плажни патерици, които да осигурят стабилно придвижване на хората с двигателни увреждания по пясъка и водата. Към достъпния за инвалиди плаж трябва да насочват подходящи табели.

Водещи

Най-четени