Румен Петков поиска незабавно разсекретяване на "Червеи" 11.02 | 09:42

"Цветанов не може да бъде съден за СРС, всеки министър е отказвал прилагането им"

От Беатрис Николoва

"Всичко трябва да се разсекрети сега и веднага. Трябва да се разбере кой е заявителят на операцията, какъв е обхватът, какви средства са използвани. Това се разсекретява веднага и то с пълна гаранция, че нищо не е унищожено. Този, който е засекретил това нещо около "Червеите", той трябва да го разсекрети", заяви  бившият вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков пред bTV.

Според него главният секретар на МВР "очевидно не е в час” и е бил заобиколен в случая с "Червеи”.  Очевидно, че заявителят не е прокуратурата и остават ДАНС и МВР. Нещата отиват натам, че става въпрос за МВР, каза бившият вътрешен министър. Както става ясно Тодор Костадинов е поискал подслушването - шефът на Вътрешна сигурност, допълни го водещият.

Не искам да давам своя принос за създаването на хаос и внушение, има институции, които трябва да кажат всичко, а не да подхвърлят на медиите информации парче по парче, за да се харесат на всичките, каза още Румен Петков.

Бившият вътрешен министър коментира и 4-годишната присъда на Цветан Цветанов, потвърдена от Софийският апелативен съд, за това, че е отказал използването на СРС.

"Аз многократно съм критикувал Цветан Цветанов, но за отказ за прилагане на СРС един министър не може да бъде съден”, коментира Петков и добави, че също като министър е отказал прилагането на СРР. "Всеки министър го е правил”, добави той. 

Попитан дали не е парадокс, че обвиняват Цветанов за подслушване, а получава присъди за отказ от прилагане на СРС, Румен Петков отговори: "Че кой съм аз да ви опровергавам”.

Водещи