С 290 лв. се увеличават зплатите на университетските преподаватели в държавни ВУЗ-ове 21.05 | 20:15

Това бе договорено днес на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и със Съвета на ректорите

От iNews

С 290 лева ще се увеличи заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено днес на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и със Съвета на ректорите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката, цитиран от БТА.

През миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастването на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2100 лв., считано от 1 януари 2024 г. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв. Това би създало диспропорции между различните академични длъжности. Затова в хода на преговорите служебното правителство се ангажира с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Предложено бе и с 12 процента да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се очаква в рамките на утрешния ден да има становище и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн. лв.


 

Водещи

Най-четени