Сбогом, БСТВ! 22.01 | 16:00

Нинова окончателно дръпна шалтера на телевизията си, обмислят "Дума" да стане седмичник или да остане само сайтът

От iNews

Телевизията на БСП - БСТВ, окончателно прекратява дейността си 5 години след първото си предаване, научи "24 часа". Малцината останали служители били привикани преди десетина дни и са информирани да си търсят работа. 

Медията имаше амбицията да отразява на живо всички важни събития, свързани с партията, да прави собствени предавания, да анализира събитията "без цензура". Пускането на БСТВ през 2019 г. бе по лична инициатива на Корнелия Нинова - пое го като ангажимент в първата си кампания за лидер. В годините след това неколкократно е изтъквала създаването на телевизията като голямо постижение и изпълнено обещание.

БСТВ гълташе милиони левове от партийния бюджет.

Телевизията обаче спря да излъчва още през април 2023 г., когато започнаха и спекулациите, че има сериозен проблем с финансирането и бъдещето й. Последните новини на сайта й пък са от края на юни миналата година.

Тогава от "Позитано" 20 отхвърлиха слуховете за закриване и обявиха, че спират телевизията само временно - "поради преместване на студиата и техниката в друга сграда". А екипът излезе в платен отпуск, обяви ръководството на червените.

Имаше опити дейността на медията да бъде възобновена, но вече липсваха "живи" предавания и със закъснение се пускаха клипове в Ютуб.

Опити за реконструкция и евентуалното преместване на БСТВ бяха правени на "Позитано" 20 в помещенията, от които бе изгонен вестник "Земя". Още преди да бъде завършен ремонтът обаче специалисти предупреждаваха, че нуждите на телевизия изискват специални студия и техника.

Още с излизането в "летен отпуск" източници от червените обявиха, че това е началото на края за БСТВ - заради големи задължения за електричество, към доставчици и дори за наем на помещенията в бившия хладилен завод на Сточна гара, в който медията се помещаваше до пролетта.

Паралелно с краха на телевизионния проект е подновена и друга стара идея - партийният вестник "Дума" да бъде преобразуван от всекидневник в седмичник, или направо да е само сайт, разкриха запознати. Идеята и тук е да се спестят разходи.

Дори се говори, че субсидията за вестника е орязана тройно, което автоматично поставя под въпрос съществуването му. Освен това екипът постоянно намалява - за последните 3 години от "Дума" си тръгнаха, или бяха пенсионирани близо 50% от работещите, които и без това са на минимални възнаграждения. "Уволниха ме", похвали се през почивните дни и карикатуристът Анатолий Станкулов, който е бил кандидат за кмет от БСП на предходни избори.

На последния пленум тази събота Корнелия Нинова и бюрото обявиха и друга рокада - бившият евродепутат Георги Пирински вече няма да е главен редактор на списание "Ново време". Дългогодишният парламентарист е един от изявените критици на Нинова, а дъщеря му Ана бе сред 13-те изключени от партията на февруарския конгрес през 2023 г.

Пирински ще бъде заменен от журналиста Александър Симов. А сред авторите на "Ново време" са професорите Андрей Пантев, Искра Баева, журналистката Велислава Дърева.

Симов беше водещ в БСТВ дори в кратките си мандати като депутат - Нинова го поставяше като водач 3 последователни пъти, всеки път от различен район. На последните парламентарни избори обаче не бе начело на листа в нито един регион.

Водещи