Синдикат: Само 10% от студентите по педагогика стават учители 30.08 | 21:38

Синдикати: Задава се сериозна криза за учители

От iNews.bg

Едва 10% от студентите, завършили педагогика, стават учители. 55% от следващите сменят специалността още в след първата и втората година в университета, а 35% си вземат дипломата и веднага се преквалифицират в нещо друго. Това съобщи Нова телевивизия, като се позова на данни на синдикатите в образованието. 

Проблемът с липсата на учителски кадри предстои с още по-голяма сила, тъй като 10% от преподавателите в България са пред пенсия, а младите учители под 35 години са само 5%.

Проучване на социалното министерство потвърждава, че през следващите три години учителите ще най-търсените специалисти и при тях ще има най-голям дефицит на кадри. Липсата на преподаватели за училищата ще се усети още тази година най-вече в малките населени места, особено по предметите информатика и чужди езици.

Ниското заплащане в образованието е основната причина младите специалисти да се отказват от учителската професия, посочват синдикатите. И допълват, че заплатите на младите преподаватели стартират от около 350 лв.

Недостигът на учители е трагичен феномен за българската образователна система. В момента има нужда от преподаватели по природоматематически дисциплини, което е фатално за образованието, каза председателят на Синдиката на българските учители, Янка Такева, цитирана от Фокус.

Освен това тази година по-малко ще бъдат и първокласниците, тъй като по данни на НСИ през 2008 г. са родени само 72 340 деца в България. От синдиката очакват учениците в първи клас да са 64 000 наесен или с 12 340 по-малко от родените преди 7 години.

Причините са няколко – голяма част от децата са емигрирали с родителите си в чужбина, други пък са на 6 години и половина и ще тръгнат на училище догодина, като навършат 7.

Водещи

Най-четени