След отказа на нашите фирми Турция дари на България 100 000 детски ваксини 17.06 | 17:04

Дано компаниите са разбрали, че държавата няма да допусне изнудване, закани се Петър Москов

От Ростислава Иванова

Здравният министър д-р Петър Москов реши проблема до края на годината с липсващите на пазара 5 и 6-валентни детски ваксини. Правителството на Турция веднага се е отзовало на запитването от наша страна за набавяне на нужните 100 000 бройки до края на имунизационния календар. При това съседите са го направили абсолютно безвъзмездно като дар на България.

Това съобщи Москов на пресконференция в здравното министерство. "Проблемът с ваксините е решен. Вече имаме подписано споразумение с правителството на Турция за дарение на 100 000 бройки от 5 и 6-валентни ваксини за имунизационния календар на 2015 г.", обяви той.

Ваксините сса същите като миналата година и от понеделник ще са на територията на България. Министърът благодари на турските си колеги за дарението и за това, че са оказали помощ на страната.

Той обясни, че българските фармацевтичти компании са създали изкуствен дефицит за детските ваксини на пазара и са рекетирали държавата за по-високи цени. Министерството е поканило производителите на медикаментите да участват в насрочения търг, но нито една фирма не се е явила. Обяснението им било, че имат производствени проблеми, каза Москов, като даде да се разбере, че по никакъв начин не е повярвал на това.

"Не се явиха на търга и бяхме принудени да търсим друг начин", уточни той. Фирмите всъщност не отказали директно да удовлетворят потребностите от ваксини на пазара, но посочили, че това можело да стане по-нататък, но не ив настоящия момент.

Турското правителство пък е направило безвъзмездното дарение с уговорката, че ако някога и те имат недостиг на ваксини, България ще ги достави.

Москов няма нищо против да преговаря с фармацевтичните компании за доставката на тези медикаменти за следващата година. Той обаче бе категоричен: "Държавата няма да се поддава на изнудва. Все пак фирмите за лекарства нямат само търговски интерес, а и морален ангажимент към държавата и хората.

Министърът се надява, че компаниите са разбрали сигнала, който правителството им изпраща. Става въпрос за дългогодишна практика на търговско рекетиране на държавата от страна на българските производители на лекарства. Последните 4-5 здравни министри също са били поставяни "на колене" от компаниите, дори последният служебен министър бил принуден да наруши закона, за да набави нужните медикаменти на пазара.

Водещи

Най-четени