Социалните партньори се договориха: Пенсионната вноска скача с 1,8% 15.10 | 15:44

Старият режим за изплащане на болничните се връща от 2012 г., плавното увеличение на осигурителния стаж тръгва от 2013 г.

От Миглена Ивановa

С 1.8% ще се увеличи пенсионната вноска от следващата година, реши Националният съвет за тристранно сътрудничеството (НСТС). Ефектът ще е 1.4 милиарда лева.

Също от началото на следващата година професионалните фондове ще започнат да изплащат пенсии, което беше залегнало в закона още от 2006 г., но беше отлагано досега. Така Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде облекчен с около половин милиард лева. Заедно с парите, които ще дойдат от увеличението на пенсионната вноска, дефицитът в бюджета на осигурителния институт ще бъде покрита наполовина.

Социалните партньори са се договорили още да се върне старата схема на изплащане на болничните, но това ще се случи от 2012 г.

На НСТС беше решено още, че от 2013 г. ще започне увеличението на трудовия стаж с 4 месеца на година до 2022 г. и за жените, и за мъжете. За пенсия ще се искат 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 – за жените. Увеличението на възрастта за пенсиониране ще започне от 2022 г. до достигане на 65 години за мъжете, 63 – за жените, и 67 – за всички, които не са достигнали осигурителния стаж.

Синдикатите, които заплашиха, че няма да присъстват на заседанието на тристранката ако и премиерът не участва, не се включиха в обсъжданията. Според д-р Константин Тренчев, президент на КТ Подкрепа, финансовият министър Симеон Дянков търси повод да „разтури социалния диалог“ и го нарече „изперкал“, защото открито говорел срещу премиера. Тренчев, малко преди началото на заседанието на тристранния съвет, допълни, че расте настроението на протести и че в държавата има много огнища на конфликт.

Водещи