Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е 14.10 | 15:04
Фирмите-нарушители са със сериозно присъствие на пазара. Лицензът им за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет
Повторна проверка доказа съдържанието на соя в продукти, произведени по стандарта „Стара планина“. Това съобщи на извънредна пресконференция в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".
Найденов посочи, че процентът на съдържание на соя в тези продукти не е от значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска изобщо съдържание на соя, което означава, че наличието му е нарушение.
Министърът обяви, че лицензът на тези фирми за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет незабавно и веднага ще бъде назначена комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.
На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията.
Оказва се, че фирмите-нарушители, в чийто продукти от стандарта „Стара планина“ бе установено съдържание на соя, са с много сериозно и дългогодишно пазарно присъствие.
„Всички ние имахме притеснение, че някой ще злоупотреби и ще накърни доверието, което се породи вследствие на инициативата на министър Найденов. И сега всички сме шокирани от това, че се открива соя,” коментира Вътев в ефира на радио „Фокус“. Той изказа мнение, че доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства.
Създава се обаче интересен казус – по думите на министър Найденов и Кирил Вътев анализът, на който са подложени месните продукти е качествен, а не количествен и съществува вероятност откритата соя да се окаже част от подправките, а не от основните съставки на продуктите. Преобладаващата част от подправките, които се използват от българските месопреработвателни предприятия, се произвеждат от големите концерни в Европа и в състава им се използва до 0,8% соев протеин.
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България обясни, че ако количественият анализ покаже, че соята е част от подправките, фирмите не би следвало да се санкционират. Ако обаче се докаже, че е подменена суровина със соя, то става въпрос за злоупотреба.
Водещи
-
Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина
Това припомни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
19.04 | 15:45
-
МЗ е предприело мерки за ограничаване разпространението на коклюш
Заболяването е с циклично протичане и пиково през 3-5 години, дори и в държави с високо...
19.04 | 15:30
-
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев
По думите му всичко това се пренася и в зала.
19.04 | 15:15
-
Кантарджиев каза защо коклюшът се появява през лятото?
"Коклюшът е лятна инфекция", обясни проф. Кантарджиев. "Това е причината да наблюдаваме ръст...
19.04 | 14:59
Най-четени
-
Наско Сираков: Развалих си къщата в Драгалевци, построих 71 апартамента и продадох 60
Още в началото на гостуването си пред колегите той направи уточнението, че идва по свое...
19.04 | 13:59
-
МС: Към момента няма пряка военна опасност за страната ни
По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети и дронове, Израел изпълни...
19.04 | 09:15
-
Даниел Митов: Оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър
Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова оттеглям своето одобрение да...
19.04 | 11:30