Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е 14.10 | 15:04
Фирмите-нарушители са със сериозно присъствие на пазара. Лицензът им за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет

Повторна проверка доказа съдържанието на соя в продукти, произведени по стандарта „Стара планина“. Това съобщи на извънредна пресконференция в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".
Найденов посочи, че процентът на съдържание на соя в тези продукти не е от значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска изобщо съдържание на соя, което означава, че наличието му е нарушение.
Министърът обяви, че лицензът на тези фирми за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет незабавно и веднага ще бъде назначена комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.
На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията.
Оказва се, че фирмите-нарушители, в чийто продукти от стандарта „Стара планина“ бе установено съдържание на соя, са с много сериозно и дългогодишно пазарно присъствие.
„Всички ние имахме притеснение, че някой ще злоупотреби и ще накърни доверието, което се породи вследствие на инициативата на министър Найденов. И сега всички сме шокирани от това, че се открива соя,” коментира Вътев в ефира на радио „Фокус“. Той изказа мнение, че доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства.
Създава се обаче интересен казус – по думите на министър Найденов и Кирил Вътев анализът, на който са подложени месните продукти е качествен, а не количествен и съществува вероятност откритата соя да се окаже част от подправките, а не от основните съставки на продуктите. Преобладаващата част от подправките, които се използват от българските месопреработвателни предприятия, се произвеждат от големите концерни в Европа и в състава им се използва до 0,8% соев протеин.
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България обясни, че ако количественият анализ покаже, че соята е част от подправките, фирмите не би следвало да се санкционират. Ако обаче се докаже, че е подменена суровина със соя, то става въпрос за злоупотреба.
Водещи
-
Дънов: Присъствието на котка в едно домакинство не е случайно
Той разглежда котките като животни, притежаващи дълбока връзка с духовното царство, способни...
21.07 | 14:45
-
Деца избягаха от столична детска градина
Малчуганите си плюли на петите, след като си "поиграли" с копчето за изход на входната врата
21.07 | 14:30
-
В Гърция издирват българин за катастрофа с кола, с която превозвал нелегални мигранти
Прокуратурата в Атина разглежда обвинение срещу друг наш сънародник - съучастник в убийство
21.07 | 14:15
-
Огнян Минчев: Борисов не е много щастлив от развитието на политическата ситуация
"Ако се запази мнозинството зад правителството, няма да има правителствена криза, респективно...
21.07 | 14:00
Най-четени
-
Хаджигенов за ареста на Благомир Коцев: Не можем да кажем, че това е чиста поръчка
Той заяви, че не може да приеме упреците към съда
21.07 | 10:00
-
В жегите: Без плаж - от 11 до 16 ч.
Не преяждайте и не пийте алкохол, не влизайте в морето след хранене, съветва лекар
21.07 | 10:15