Спаси София: Общината се готви да обезобрази Театър София 09.09 | 16:59

При предстоящия ремонт варовикът по сградата ще бъде сменен с пресован ламинат, предупреждава гражданската организация

От iNews

При предстоящия ремонт на общинския театър "София" Столична община се готви да замени варовика по сградата с пресован ламинат. За това предупреди гражданската организация "Спаси София". Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото от Столичния общински съвет по предложение на зам.кмета по културата Мирослав Боршош. "Общината възнамерява да ремонтира Театър "София" за 10 млн. лв., като замени варовика от фасадата с пресован ламинат /HPL/! Управляващите в София не спират да ни изумяват със скъпите си ремонти, които съсипват емблематични сгради и пространства. Този път на прицел е сградата на Театър "София" в парка "Заимов", построена през 1979г., характерна с каменната пластика по фасадите си. Йорданка Фандъкова и трупата ѝ от ГЕРБ планират да премахнат трайната и красива каменна облицовка от фасадата на сградата и да я заменят с HPL плоскости (high pressure laminate), което в буквален превод означава - високо пресован ламинат. Ремонт на най-големия общински театър в столицата, който за 10 млн. лв. ще премахне красивата каменна облицовка, за да се сложи картон, който на петата година да се разпадне!?", алармираха от "Спаси София" във "Фейсбук".

"Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас? Можете ли да имате поне малко уважение върху различните автентични архитектурни стилове и пластове, които правят София толкова красива и многообразна? Може ли да се спре най-сетне с тази гербаджийска естетика! От "Спаси София" настояваме обществената поръчка да бъде прекратена, а проектът - преработен, така че да се запази автентичният вид на сградата! Подобен тип "проекти" са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и съсипват", призоваха още от сдружението.

 През юни Столичният общински съвет взе решение за обновяване на Театър "София" и на културния дом "Средец", като за целта се вземе и заем от 1 425 000 лв. от Фонда за градско развитие. Сградата на Театър "София" е проектирана през 1970 г. и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. 

При ремонта на сградата, която е от 1974-а година на улица "Кракра" – ОКИ "Средец", се предвижда извършване на основен ремонт,  облагородяване на прилежащите площи, както и обособяване на паркинг с контролиран достъп. Също така се планира закупуването на обзавеждане и съвременно високотехнологично оборудване за осъществяването на културни мероприятия.

Водещи