Стачката на железничарите спря 52 влака днес 10.03 | 13:34

Сред мотивите за стачката са плановете за съкращения в сектора, лошите условия на труд

От Кремена Бедерева

По време на ефективната предупредителна стачка на железничарите, реално не са работили големи жп възли и гари като Бургас, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Синдел, Дъбово, София Централна Гара, Ямбол, Перник и други. Това съобщиха от синдикатите.

По обобщени данни общо 52 влака от 60 пътнически, които е трябвало да се движат в страната, не са се движили.

На Централна гара в София и четирите влака, които трябваше да тръгнат в интервала 10 ч. - 11 ч. не са отпътували по разписание.

Това е влакът за Варна, който трябваше да тръгне в 10.05 ч., влакът, който трябваше да тръгне в 10.06 за Кюстендил, влакът в 10.20 ч. за Червен бряг, влакът в 10.45 ч. за Бургас през Пловдив. 

Шестте влака от Варна са спрени. Експресът от Варна е спрян  на гара Попово. Ако до утре не се постигне споразумение с  ръководствата на БДЖ-ЕАД и НКЖИ, няма да има влакове от 8 до 16  часа.

Сред мотивите за стачката са плановете за съкращения в сектора, лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна и неполучените социални плащания.

Междувременно, международните синдикални организации също подкрепиха стачката на  българските железничари, информират от КНСБ.

В централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" вече са пристигнали писма и декларации от Международната конфедерация на професионалните съюзи, от Европейската конфедерация на професионалните съюзи, от Профсъюза "Солидарност" - Полша и от  Европейската федерация на работещите в транспорта в подкрепа на  исканията на стачкуващите, информира БТА.

Стачката се подкрепя и от Синдиката  на железничарите и транспортните работници към Германската  конфедерация на профсъюзите, от Генералната конфедерация на  труда на Гърция, от Младежката организация към Паневропейския  регионален синдикален комитет.  

Синдикатът на българските учители, Независима синдикална  федерация на енергетиците в България  /НСФЕБ/, Синдикална  федерация "Металици" в нарочни писма и декларации изразяват  своята солидарност с планираните ефективни стачни действия, се  посочва още в съобщението.

Водещи

Най-четени