Строителите уверяват в повишен контрол за безопасност на сградите 15.09 | 17:35

Контролът върху новостроящите се сгради се повишил значително с въвеждането на консултантите, които осъществяват непрекъснат контрол при проектирането и при строителството.

От

 

С въвеждането на консултантските фирми в строителния процес през 1999 г., контролът върху новостроящите се сгради бе повишен значително, заяви на пресконференция за безопасността на сградите и съоръженията при земетресение, пожар и други природни бедствия председателят на Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК) архитект Марин Бакалов.

Според Бакалов консултантите упражняват непрекъснат строителен надзор по време на изграждането. По думите му контролът се осъществява и при проектирането, и при самото строителство. Своевременно се подписват всички актове и протоколи, удостоверяващи безопасното използване на строежа при земетресение, пожар и други природни бедствия. „Своевременно се следи качеството на всички влагани материали по време на строителството на сградите. На финала консултантската фирма изготвя доклад, с който се дава гаранция, че строежът е качествен и годен за обитаване. Към доклада се изготвя и технически паспорт на сградата, в който са отразени всички препоръки за нейното безопасно използване”, каза още Бакалов.

Водещи

Най-четени