Студенти казаха „НЕ” на трафика на хора 25.06 | 19:50

Изложба и инсталация провокират да се замислим за проблема

От Елена Коцева

Студенти графичен дизайн от Нов Български университет представиха своя поглед към проблема с трафика на хора в рамките на Международния проект The NO project, който се реализира в България с помощта на Пощенска банка и НБУ.

От презентацията на госпожа Джуди Бойл, създател на проекта, Лилиян Михайлова, студент трети курс, е разбрала за инициативата. Случайно, от флаерите и плакатите, и нейният състудент Кристиян Неделчев се присъединява към лекцията.

Лилиян обяснява, че всъщност точно от лекцията е разбрала повече подробности за трафика на хора, "травматизиращи подробности”, както тя самата ги определи. Нито в нейната среда, нито дори и от новините не е била наясно нито с огромния брой хора, които стават жертва на съвременното робство, нито за тяхното нещастие.

И от самата презентация, от аулата на университета, Лилиян и Кристиян се запалват, за да сътворят интересни плакати, с които да провокират своите връстници, своите съграждани, нас да обърнем поглед към "робството”, което съществува около нас. Основната идея е да информираме хората, не и да сме преки борци с трафика, обяснява Кристиян, който допълва, че продължаващи инициативи би подкрепил с радост.

Той обаче констатира, че практиката в някои страни, да се организират кампании на открито, пърформанс, флашмоб, все още не са се установили в България. "Сякаш за българите ежедневието , оцеляването е по-важно, отколкото останалите неща, които се случват около него”, казва студентът. Той, както и Лилиян обаче вече са заели да разпространяват информацията – на страницата си в социалните мрежи, носят тениски с надпис "Да спрем трафика на хора”. И най-вече – направили са плакати, които можете да видите изложени в НБУ.

В откриването на изложбата на студентите "Графичен дизайн” участие взеха госпожа Джуди Бойл, представители на Националната комисия за борба срещу трафика на хора, Пощенска банка и вътрешният министър Цветан Цветанов. Според  статистиката за миналата година са 542 са жертвите на трафик, а осъдените са 116 лица.

Вътрешният министър открои, че за първи път има присъди от по 8 и 10 години. Според оценката му има реални резултати в борбата с трафика на хора, въпреки че в последните години се наблюдава едно многообразие на мрежите – в риск са както хубавите момичета със средно и висше образование, така и девойките с нисък социален статус.

По време на откриването министър Цветанов разказа и покъртителна история на момиче, държано в плен цели 8 години, под заплахата от тормоз, а може би дори и смърт за родителите й. През всичките тези години тя е изкарала на своя сводник в Холандия поне 4 млн. евро (3-4 хиляди евро месечно), като е работила без почивен ден, а е имала от 20 до 30 клиента дневно.

Водещи

Най-четени