Схемата на протеста – "който плаща, той поръчва музиката"! 11.07 | 11:05

Съмнителните връзки между НПО-та и лица на протестите изпъкват все повече

От Филипа Тодева

Сложна, но добре изградена мрежа от организации и хора вече съвсем ясно се очертава като основа на протестите, пише вестник "Репортер". В статия, посветена на проявите на недоволство, изданието твърди, че зад фасадата на граждански организации и неформални структури добре подплатените финансово "лица на протестите" работят за дестабилизация на страната.

Като ключови фигури в схемата зад кадър изданието посочва Иво Прокопиев и целият кръг "Типинг пойнт", Центърът за либерални стратегии, Фондация "Институт Отворено общество" и др.

"Политическата представителност осигурява Росен Плевнелиев. Той тръгна от сваляне на политическото доверие към кабинета, премина през определяне на протестите за "симпатични" и стигна до открито заявени "препоръки" за провеждането на нови избори. В схемата обаче е и бившият премиер Борисов, номинирал Плевнелиев за президент и сега използващ го като лост за влияние. В сценария все по-ясно се откроява и фигурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева, номинирана от Борисов и спрягана за нов премиер при сваляне на правителството на Орешарски", твърди в. "Репортер".

В материала пише, че сред настояващите за оставката на кабинета вече има добре очертана разделителна линия. Част от протестиращите искат незабавни избори, служебен кабинет и промяна на политическата система. Другите настояват също за предсрочни избори, но едва след промени в Изборния кодекс. Сред първите са явните привърженици на президента Плевнелиев – експерти от институти, центрове и сдружения. Те са изключително активни в медиите, особено в социалните мрежи.

Вестникът отделя внимание и на новите лица, които са до старите промени.

Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на сдружение "Институт за развитие на публичната среда"- София. От 2001 до 2004 г. е била омбудсман на столицата. Влиза в Изборния борд, който създадоха Плевнелиев и Марин Райков. На сайта на сдружението, което оглавява, са изредени партньорите, които според изданието всъщност са спонсорите: Фондация "Америка за България", Тръст за гражданското общество в Централна и Източна Европа, Балкански тръст за демокрация, Фондация "Институт Отворено общество" - София, и Работилница за граждански инициативи. Все донори на мрежата от организации, работеща за чужди интереси в България.

По някаква случайност Цонева е от Разград, откъдето е и добрият президентски приятел Иво Прокопиев. Любопитно съвпадение е и фактът, че са връстници. Последната ѝ теза е, че нов Изборен кодекс няма да реши проблема с мафиотизирането на политиката.

Следващият, който попада под прицела на в. "Репортер", е лицето на протестите от Орлов мост - Асен Генов.

Асен Генов, Атанас Чобанов и журналистите от "Дневник" и "Капитал" Росен Босев и Спас Спасов са номинирани от БХК и през 2011 и през 2012 г. Като създател на "Гневни млади хора" Асен Генов е открито подкрепян от Антоанета Цонева, която е също Човек на годината.

Асен Генов излъчваше в интернет протестите на Орлов мост, администратор е на групата във Facebook "Окупирай Орлов мост", създател е на "Гневни млади хора", на Бойкометър в Politikat.net, мажоритарен кандидат за депутат през 2009 г. в Перник от ПП "Зелените". За нея пък е известно, че е учредена с представители на "Икономедиа" и официално се обявява за ценностите на неолиберализма.

Проектът "Гневни млади хора" се реализира в партньорство с Института за развитие на публичната среда и Фондация "14 януари".

Обикновеният гражданин, в чието име уж се организират шествия и протести, няма никакъв шанс да разбере кой поръчва и съответно - плаща музиката.

За да бъде успешна ролята на НПО-тата, те се нуждаят от медийна платформа, която да достави съобщенията, анализите, политиките им. Тази роля е изпълнявана от медиите на Прокопиев.

Вестниците му "Капитал" и "Дневник" (вече само електронно издание) са част от тази мрежа, работят като нейна трибуна и получават финансиране от същите източници. Пътят на парите минава през Фондация "Капитал", която се бори да "утвърждава ценностите и етичните норми на свободните и независими медии".

"Зад маската на свободата финансираните отвън НПО прокарват всевъзможни тези, стоящи далеч от българските национални интереси и обслужващи един-единствен култ – неолиберализма", коментира в. "Репортер".

Не е тайна, че основен проводник на неолибералните цели в България, а и по света, е известният финансов спекулант Джордж Сорос. Неговата фондация "Отворено общество" стъпва у нас веднага след промените през 1989 г. по покана на първото правителство на Андрей Луканов. Той финансира фондацията на Сорос от държавния бюджет, освобождава я от данъци и ѝ дава да ползва за неограничен срок помещения в НДК. През първите 5 години на прехода държавата е подпомогнала фондацията на Сорос с повече от 42 млн. лв. За тези пари обаче вече четвърт век никой от псевдоборците за свобода и демокрация не надига глас.

Другият главен спонсор е USAID, наричаща се у нас вече "Америка за България". Според информация от сайта на USAID тя е "независима агенция на федералното правителство, която е под цялостното ръководство на Държавния секретар", което показва колко е "независима". Същото се отнася и за "независимите" организации в България, финансирани от нея. И Сорос, и USAID са прогонени от редица държави заради намеса във вътрешните работи, разпалване на етнически конфликти и други подобни действия.

Вестник "Репортер" обръща специално внимание на най-активната и най-маскирана организация от схемата - "Типинг пойнт". Това е редуциран вариант на икономико-политическата група "Глобална България". Състои се от Цветелина Бориславова, Иван Кръстев, Светослав Божилов и Иво Прокопиев. Формацията има сериозна подкрепа от институтите на Джордж Сорос у нас.

"Типинг пойнт" се занимава с политическо инженерство и налагане на икономическа политика на зависимост на България.

"Именно чрез лобирането на "Типинг пойнт" в правителството на Бойко Борисов през 2009 г. попадат четирима министри - Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Поредната политическа продукция на "Типинг пойнт" бе партията на Меглена Кунева - Движение "България на гражданите", твърди вестникът.

Водещи

Най-четени