Съдебната система ще върви надолу, ако не бъде реформирана 30.11 | 12:19

Омбудсманът няма да позволи да го замесват в предизборни борби

От Елена Кирилова

"Ако няма сериозна реформа на съдебната система, тя ще върви все по-надолу и по-надолу, ще има скандал след скандал”, заяви омбудсманът Константин Пенчев в ефира на "Нова телевизия”.

Според него не може тази реформа да се реши "на улицата”. 

Относно избора на нов главен прокурор Пенчев обясни, че е нужен "компетентен и почтен човек”. Според омбудсмана самият избор трябва да изключително прозрачен, защото в момента обществото е свръхчувствително и смята, че нещо се случва зад кулисите. Това съмнение у хората трябва да се разсее веднъж завинаги, обясни той.

По думите му, както във всяка друга система, и в правосъдната се говори за много хора. За някои личности се говори повече, отколкото за други, защото често се засягат нечии интереси.

Константин Пенчев обясни, че според него е крайно време сагата с конституционния съдия да приключи, за да може институцията да работи нормално.

Омбудсманът е категоричен, че няма да позволи на нито една партия да го въвлече в предизборни борби, но ще следи внимателно и при нарушено изборно право, дори и на един човек, той ще се намеси.

Водещи

Най-четени