Съдиите настояват за мерки след записа на Борисов, Найденов и Кокинов 05.07 | 13:59

Съдиите недоволстват от липсата на адекватни мерки след компрометиращия запис

От Елица Елефтерова

От Съюза на съдиите в България настояват в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат взети мерки заради оповестените в медиите телефонни разговори между висши магистрати - бивш премиер, бивш министър и бивш градски прокурор, съобщава БТА.

Съдиите изразяват безпокойството си от "липсата на адекватни действия, които да дадат отговор на множеството въпроси, вълнуващи професионалната общност и цялото общество, за състоянието на независимостта на съдебната власт и авторитета на нейните представители", се посочва в писмото.

В края на април 2013 г. публично са били оповестени в медиите 18 аудиозаписа на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, който към момента на разговора е кандидат-депутат, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, който тогава е бил обвиняем, и тогавашния градския прокурор на София Николай Кокинов, припомнят съдиите в писмото.

Те са очаквали ВСС да представи становище по този случай и допълват, че скандал с такава интензивност в съдебната власт не се е случвал, "защото никога в такава драстична степен не е бил компрометиран конституционният принцип на разделението на властите".

Съдържанието на разговора е останало необсъдено от ВСС, не са извършени и проверка на факти за зависимост на прокурори от участниците в записа и от други лица, останали неназовани, допълват съдиите в писмото си.

Дискредитирането на независимостта на ВСС рефлектира върху убедителността на цялостната му дейност, а в очите на гражданите вече е оспорена независимостта и на редовите съдии, прокурори и следователи, се казва още в писмото.

Съдиите настояват членовете на ВСС от съдебната квота да се избират пряко от магистратите, за да няма съмнения, че изборът е предпоставен от упражняване на административно влияние.

Водещи