Томислав Дончев говори за европейски средства пред студенти 14.03 | 18:19

Министърът посети Великотърновския университет за откриването на нов Център

От Таня Георгиева

Министърът по управление на средствата от европейския съюз Томислав Дончев откри "Център за практически обучения и дейности" на студенти от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”.

Изграждането и функционирането на такъв Център има за цел сближаването на Великотърновския университет с бизнеса, чрез провеждане на студентски практики в реална бизнес среда. Основната целева група са студентите от Филологическия и Стопанския факултети, с езикова подготовка на необходимото ниво и интерес в областите на дейност на компанията.

На откриването, освен министър Дончев и ректорът проф. дпн Пламен Легкоступ, присъстваха представител на фирмата, съдействала за изграждането на Центъра, студенти и гости.

В поздравителното си слово ректорът изказа своята благодарност към всички присъстващи и подчерта, че това е вторият подобен център във Великотърновския университет, в който студентите могат да провеждат своето практическо обучение.

Първият такъв ("Колцентъра", изграден по договор с белгийска фирма) се намира под сградата на аулата на университета. Центърът, открит днес, функционира от края на миналата година. Помещението, в което е разположен той, е изцяло обновено и оборудвано и е собственост на учебното заведение.

След откриването на Центъра в четвърти корпус на учебното заведение, министър Дончев изнесе лекция пред студентите на тема: "Състоянието и перспективите за усвояване на европейските фондове".

На въпроса: "Защо ЕС отпуска безвъзмездно финансиране на България?" Томислав Дончев изтъкна няколко причини -  ценностни, икономически и структурни. На първо място той сложи логиката на вземане на пари от едни и даване на други в съществуването на общ пазар. По думите на министъра идеята предполага след премахването на национални ограничения да нарасне конкурентоспособността и по този начин да се даде шанс за оцеляване най-добрите.

Един от дефектите обаче на общия пазар е богатите да стават още по-богати, а бедните - още по-бедни. За това тези, които печелят повече, трябва да отделят и да дават на по-бедните, за да не се приемат те за жертва на общия пазар, заключи Дончев.

Максимално възможното финансиране за България по седемте Оперативни програми за периода 2007-2013 г. е в размер на 15,6 млрд. лева, заедно с Националното съфинансиране. А основната цел на финансирането е сближаване на страната ни с по-богатите страни в съюза.

С огромната на пръв поглед сума могат да се купят 200 000 луксозни автомобила или всяко българско семейство да гледа у дома си плазмен телевизор...Всъщност, това е само 10% от всички публични разходи на държавата за периода 2007-2013 г., уточни Дончев и допълни:

"В тази не чак толкова голяма сума са концентрирани огромната част от инвестициите, които България реално може да прави. Тези пари не падат от небето, а се формират от вноските на всяка държава-членка на ЕС. Вноската на България също не е малка (600 млн. лева годишно). Но освен на български, отпуснатите пари са и на чужди данъкоплатци".

След изнасянето на лекцията студенти и преподаватели, участващи в различни проекти, зададоха своите въпроси на министъра.

Водещи