Трагедията в "Ораново" не е заради човешка грешка 06.12 | 13:55

Няма нарушения на документите по отношение на безопасните условия на труд

От Мая Александрова

Готова е техническата експертиза, назначена да установи причината за трагедията в рудник "Ораново", когато на 16 юли загинаха 4-ма миньори.

Според експертизата, изготвена от вещи лица, няма установени груби нарушения и пропуски в дейността на рудник "Ораново", които да са пряка причина за разигралата се трагедия.

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд.

Всички разпитани миньори са били категорични, че не са забелязали нищо смущаващо в участъка до момента на аварията.

На 15 юли, ден преди трагичната случка, от дъното на галерията се свличат големи обеми от въглища, това претоварва и изгаря двигателя на верижния транспортьор. По-късно той е сменен.

На 16 юли първо са извършени две взривявания, те са планирани и нямат връзка с последвалото свличане. Не са причина за пробива.

В бъдеще обаче трябва да се планира и извършва непрекъснат мониторинг на движението на скални маси за тяхното установяване навреме и развитието на минните работи в рудника, съветват специалистите.

При трагедията на 16 юли се свлякоха огромни кални и скални маси, които убиха четирима миньори – Христо Младенов, Николай Михайлов, Иван Лазаров и Асен Стойнев.

Окръжна прокуратура – Благоевград публикува пълния текст на заключението на експертите. Държавното обвинение обаче се въздържа от коментар до приключване на разследването. Прокуратурата е готова да обсъди всички обосновани мнения, становища и предложения, които ще допринесат за пълно изясняване на обстоятелствата и причините за настъпване на трагичния инцидент.

Водещи

Най-четени